Încă o mână întinsă copiilor cu autism de către Biserică

Reprezentanții autoritățior centrale și locale, ai Inspectoratului Școlar Județean Bacău, precum și cei ai societății civile au fost prezenți alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim și membrii Fundației ”Episcop Melchisedec”- filiala Bacău, joi, 2 aprilie, la momentul lansării volumul ”Prietenul meu Ionuț, o poveste despre autism”.

Reprezentanții autoritățior centrale și locale, ai Inspectoratului Școlar Județean Bacău, precum și cei ai societății civile au fost prezenți alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim și membrii Fundației ”Episcop Melchisedec”- filiala Bacău la momentul lansării volumul ”Prietenul meu Ionuț, o poveste despre autism”. Cartea, apărută la editura ”Filocalia” a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, constituie o premieră, fiind alcătuită din desene realizate de Ionuț, un copil cu autism de la Centrul de zi pentru persoane cu autism ”Sf. Cosma și Damian” din cadrul Fundației ”Episcop Melchisedec”.  În cadrul cuvântărilor susținute cu acest prilej, Sorin Brașoveanu, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, prof. Theodora Șotcan, inspector Școlar General în cadru ISJ Bacău, dar și ceilalți invitați la cuvânt au remarcat și apreciat proiectele pe care Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin intermediul Fundației ”Episcop Melchisedec”, le derulează în scopul susținerii și ajutorării copiilor cu dizabilități și a celor cu nevoi speciale în fața cărora societatea românească este de cele mai multe ori neputincioasă, nefiind suficient pregătită să le vină în ajutor.  Cei implicați în realizarea acestei lucrări, alături de Ionuț, respectiv părintele inspector Eugen Ciuche, Ramona Stanciu și Carla Livia Pișcu, au făcut o prezentare concisă a ”autismului” și a modului în care se manifestă în viața copiilor, explicând și rolul acestei cărți care este mai mult decât o ”carte de jucat și colorat”. La rândul său, ÎPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, cel care a pus bazele Fundației ”Episcop Melchisedec” cu toate sectoarele sale, inclusiv Centrul de zi pentru persoane cu autism ”Sfinții Cosma și Damian”, care oferă sprijin  unui număr de 75 de copii cu autism, a declarat:”Nu există persoană umană care să nu fi experimentat măcar o dată în viață amarul gust al suferinței. Alinarea suferinței umane nu revine în exclusivitate Providenței, ci este o împreună lucrare, în care cel bolnav devine calea prin care Dumnezeu împărtășește darul. Prietenul meu Ionuț ne îndeamnă să acordăm o atenție deosebită suferinței umane și mai ales modului prin care aceasta poate deveni o cale a întâlnirii noastre cu Dumnezeu. Asumarea suferinței și a bolilor de către fiecare dintre noi demonstrează o matură experiență duhovnicească fortificată în focul încercărilor, ce ne pregătește în perspectiva întâlnirii noastre cu Hristos Cel înviat”, a precizat ÎPS Arhiepiscop Ioachim, care a adresat un îndemn tuturor să urmeze acest exemplu al Bisericii astfel încât să adauge ”picătura iubirii de semeni la oceanul dragostei Preasfintei Treimi pentru oameni”.

Evenimentul derulat astăzi face parte din campania ”Acceptă unicitatea, topește indiferența, schimbă mentalități” (AUTISM) derulată în școlile din municipiul Bacău de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bacău și Primăria municipiului Bacău.