Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a sfințit ansamblul ecleziastic de la Bărtășești

Sâmbătă, 01 iunie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din satul Bărtășești, filie a Parohiei Viforeni, Protopopiatul Bacău, pentru a binecuvânta lucrările de zidire a bisericii cu hramurile Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Martirul și Filosoful. 

În ziua de pomenire a Sfântului Iustin Martirul și Filosoful, sâmbătă, 01 iunie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a sfințit lucrările de zidire a noului lăcaș de cult din localitatea Bărtășești, filie a Parohiei Viforeni, Protopopiatul Bacău. 

După săvârșirea Sfintei Liturghii, din care au făcut parte preoți din Protopopiatul Bacău coordonați de preotul protopop Eugen Ciuche, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oficiat slujba de sfințire a bisericii cu hramurile Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Iustin Martirul și Filosoful, lăcaș de cult zidit în perioada 2022-2024, în stil ștefanian, din cărămidă, pe fundație de beton, împodobit la interior cu mobilier și obiecte de cult specifice.

Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a binecuvântat și lucrările de zidire a Capelei închinate Sfântului Lazăr, a Altarului de vară cu hramul Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, precum și a Casei praznicale așezate sub ocrotirea Sfântului Ierarh Spiridon. Aceste lucrări ce întregesc ansamblul ecleziastic de la Bărtășești s-au realizat în perioada 2017-2019, fiind realizate prin implicarea preotului paroh Gheorghe Frasin și cu sprijinul ctitorilor între care        s-au evidențiat câteva familii din comunitate, precum Draga Elena și Alexandra, Bălău Cătălin și Teodora, Munteanu Silviu și Raluca și Radu Ion.

La finalul slujbei de sfințire a lăcașului de cult și a clădirilor ansamblului eclesiastic, „în semn de recunoștință și prețuire pentru împlinirea cu vrednicie a misiunii încredințate în Biserica lui Hristos”, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oferit preotului Gheorghe Frasin Crucea Țării de Jos, cea mai înaltă distincție a Eparhiei Romanului și Bacăului, iar celor care au sprijinit financiar această lucrare le-au fost oferite Distincția de Ctitorie pentru faptul că „s-au făcut continuatoare și păstrătoare ale credinței, unității de neam și a frumoaselor tradiții strămoșești, precum și a unui patrimoniu eclesial pe care să-l putem oferi generațiilor viitoare”.

În cuvântul de învățătură adresat pelerinilor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre înnoirea vieții prin lucrarea Duhului Sfânt în viața personală și comunitară a creștinului, dar și despre puterea transfiguratoare pe care o are apa cea vie pe care acesta o primește în spațiul liturgic al bisericii:

„Oprindu-ne astăzi la această sărbătoare înseamnă că ne-am oprit din alergarea galopantă la care s-a angajat lumea, am privit o clipă cerul și am simțit venind din cer lumina și căldura care ne-au încălzit inima și trupurile, dar și credința. Astăzi este paștile unic al acestei biserici. Astăzi am venit să binecuvântăm ostenelile dumneavoastră. Prin frățiile voastre și prin slujitorul pe care l-am rânduit aici s-au împlinit aceste frumoase lucrări. Dacă ar fi să ne raportăm calendaristic la această perioadă pascală, am putea spune că toate pericopele evanghelice din duminici vorbesc despre apă, care reprezintă puterea Duhului Sfânt Care vine în noi. Dacă avem această putere vom reuși să mergem către Înviere, căci Hristos a coborât către cele mai de jos ale pământului pentru a scoate sufletele la Înviere și a sfărâma porțile iadului. Cei care mor împreună cu Hristos, vor învia împreună cu El, așa cum cântăm în noaptea Paștilor: azi m-am îngropat împreună cu Tine Hristoase, mâine mă ridic împreună cu Tine, înviind Tu. Deci condiția învierii noastre este icoana învierii lui Hristos. Dacă vom bea apa pe care ne-o dă Hristos, nu vom înseta niciodată. De vreme ce am trecut prin apa Botezului și am lăsat acolo păcatele noastre, ne-am ridicat oameni noi. Omul nou se naște din cristelniță. Cerul se desface în două și pogorârea Duhului Sfânt se produce în mod personal, cum s-a produs personal învierea la acest lăcaș care a fost mai întâi o casă oarecare făcută după un anumit plan, dar a devenit mormântul lui Hristos, o poartă și un loc de întâlnire cu Dumnezeu. De aici vi se va da apa cea vie care curăță, care dă putere, acea energie necreată care este imaginea Duhului Sfânt”.

La final, preotul paroh Gheorghe Frasin, după ce a rememorat etapele desfășurării lucrărilor realizate împreună cu ctitorii și echipa de constructori, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim în numele celor cincizeci de familii care formează comunitatea parohială de la Bărtășești, apoi i-a oferit o icoană în semn de prețuire și recunoștință pentru sprijin și îndrumare în cei 14 ani de preoție. Totodată, preotul paroh a oferit diplome de vrednicie ctitorilor fondatori.

(Pr. Valentin Băltoi)