Din dorința și dragostea părintească de a fi alături de cler și credincioși în Postului Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim va poposi în duminicile din această perioadă liturgică la mai multe parohii ale municipiului Bacău pentru a binecuvânta osteneala fiecăreia. În a doua duminică din post, după ce Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Dumitru-Narcisa”, la ceas de seară, a fost primit cu multă bucurie la Parohia Lazaret pentru a săvârși slujba Vecerniei, alături de protoiereul Eugen-Ciprian Ciuche, cler și mulțime de popor.
După slujba de seară, având în vedere contextul zbuciumat al conflictului armat din Ucraina, ierarhul a rostit spre folosul slujitorilor, dar și al credincioșilor, rugăciuni de dezlegare, binecuvântare și izbăvire din nevoi, conflicte și război, alcătuite de către Înaltpreasfinția Sa, ca semn al purtării de grijă manifestate față de fiii duhovnicești ai Eparhiei Romanului și Bacăului.
Totodată, având în vedere contextul Anului omagial al importanței rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului, Înaltpreasfinția Sa a diortosit și alcătuit mai multe rugăciuni pentru diferite trebuințe într-o carte de rugăciuni apărută la Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Rugăciunile la vreme de întristare sau zile onomastice ori de naștere, precum și cele la ieșirea din casă și începerea lucrului, ori rugăciunile închinate sub formă de imnuri îngerului păzitor, Sfintei Cuvioase Parascheva și Sfântului Antipa de la Calapodești au fost rostite în Biserica de la Lazaret prin glasul preoților prezenți sau chiar al ierarhului. De asemenea, acesta a fost și un bun prilej de a face cunoscută această carte credincioșilor, care vor putea avea volumul de rugăciuni în casele lor spre trebuința și folosul fiecăruia.
În cuvântul său, ierarhul a apreciat atenția și dragostea pentru rugăciune a credincioșilor prezenți și a vorbit despre urcușul lor spre Învierea cea de a treia zi: „Ați trăit îndeosebi acest eveniment unic pentru că am văzut credincioși atenți și îndreptați către Altarul unde se roagă preotul. Altarul nu mai este un perete care desparte credincioșii de cler, ci auzind aceste rugăciuni și cântări alcătuite din expresii frumoase comunicăm altfel prin faptul că închidem ochii trupești și îi deschidem pe cei sufletești, iar cu aceia nu desemnăm și nici analizăm, ci descoperim misterul lui Dumnezeu. În Ortodoxie, Dumnezeu se descoperă nouă ca Mister și Taină, de aceea Catapeteasma și orice icoană de pe aceasta devin un mijloc de a simți misterul autentic care este descoperirea căilor lui Dumnezeu, iar atunci orice cunoaștere devine o treaptă în plus în urcușul nostru spre Înviere.”
Părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche a prezentat enoriașilor contextul anului omagial în care a fost publicată cartea de rugăciuni, amintind și despre rugăciunile de pace alcătuite de către ierarh și rostite de către preoții Protoieriei Bacău în cadrul programului duhovnicesc de solidaritate „Să ne rugăm pentru Pacea lumii”: „Este un an al rugăciunii și al sfinților isihaști în care Înaltpreasfinția Voastră ați binevoit să binecuvântați apariția acestei cărți în prefața căreia ne spuneți că rugăciunea este prilej de a vorbi cu Dumnezeu și amintiți dintre teologii care numesc rugăciunea ca o stare de simțire a lui Dumnezeu și maică a tuturor virtuților. Iată că pe lângă toate aceste rugăciuni, ați binecuvântat acum apariția rugăciunilor de pace pentru războiul din Ucraina pe care și noi le-am preluat și le-am săvârșit la parohiile municipale și din Protoierie la Taina Sfântului Maslu.”
La finalul vizitei arhipăstorului, părintele paroh Marius Iacobeanu a adresat un cuvânt de mulțumire ierarhului din partea preoților parohiei și a credincioșilor care vin și se roagă în biserica băcăuană: „În această seară ați fost slujitorul bucuriei noastre pe care noi de multe ori o pierdem din cauza egoismului și a păcatelor noastre. Ați slujit cu prisosință păcii și liniștei noastre, ca un slujitor al vieții noastre. Ați fost de asemenea slujitorul rugăciunilor noastre atât de neputincioase și greu rostite astăzi și asemenea unui muzician care pentru a deveni bun, practică multe ore de curs, așa și Înaltpreasfinția Voastră pentru a ne putea oferi aceste rugăciuni a trebuit să fiți mai întâi un om al rugăciunii. Mulțumim lui Dumnezeu că vă avem ca ierarh și vă mulțumim pentru dragostea pe care ne-o purtați în rugăciune de fiecare dată.”
(Pr. Răzvan-Dimitrie Radu)