Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a binecuvântat începutul lucrărilor de pictare a bisericii din Șerbănești

În ziua de duminică, 05 noiembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor Parohiei Șerbănești pentru a binecuvânta începutul lucrărilor de pictură a Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh". Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa, înconjurat de un soborul preoților și diaconilor slujitori, a binecuvântat începutul picturii și a rostit rugăciuni de comemorare pentru cei adormiți din cimitirul parohial, mulți dintre aceștia având numele necunoscut.

Dimineața zilei de duminică, 5 noiembrie  a adus bucuria revederii Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim cu bunii credincioși din Parohia Șerbănești, cartier al municipiului Bacău, la Biserica „Pogorârea Duhului Sfânt”. Înaltul Ierarh a poposit aici pentru a da binecuvântarea de început a lucrărilor de pictură mult așteptată de credincioșii parohiei, care acum și-au văzut visul împlinit, acela de a avea biserica pictată. După o lungă perioadă de pregătire și după un minuțios efort susținut permanent prin implicarea părintelui paroh Adrian Ghinea, alături de părinții slujitori pr.Ciprian Gunea și pr. Busuioc Costică, a fost încheiată procedura de finalizare a actelor și normelor metodologice, precum și desemnarea pictorului executant, în persoana d-lui Hulașu Marian, cu echipa aferentă de lucrători în tehnica al fresco.

În prezența părintelui protopop Eugen Ciuche, a părinților slujitori și a diaconilor ce au participat la oficierea Sfintei Liturghii s-a desfășurat, spre sfârșitul slujbei, ceremonia de sfințire și s-au înălțat rugăciuni pentru iertarea păcatelor tuturor celor pe care lumea nu-i mai aminteşte, dar care, prin Biserică, rămân fii ai lui Dumnezeu, bine știut fiind faptul că în cimitirul parohiei odihnesc la umbra crucii 67 de persoane, unele neidentificate, care, prin grija părinților slujitori de aici, au fost înmormântate de-a lungul vremii.

În cuvântul de învățătură, Chiriarhul locului a felicitat pe toți cei care au făcut posibilă materializarea acestor eforturi de realizare a debutului picturii și a subliniat importanța evangheliei duminicale pentru viața de zi cu zi: „Fiecare dintre noi avem câte un Lazăr în fața porților și care așteaptă să fie primit și ajutat, iar apoi asimilat pe Vița – Hristos. În ceea ce privește pomenirea celor fără nume, aceasta este doar pentru noi, întrucât Dumnezeu ne știe pe fiecare în parte, inclusiv numele nostru”.

Spre final, părintele paroh a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru răspunsul de fi prezent la acest moment de debut și a exprimat recunoștința preoților slujitori și a credincioșilor parohiei, bine știut fiind faptul că Înaltpreasfinția sa a coordonat, încă de la început, toate acțiunile de demarare a procesului de pictură fiind prezent cu nenumărate prilejuri pe șantierul de lucru al bisericii.

După încheiere, s-a mers în cimitirul parohial unde s-a oficiat slujba parastasului și s-au aprins lumânări la căpătâiul celor care își dorm somnul de veci, cunoscuți și necunoscuți, îngropați de părinții slujitori de aici, de-a lungul timpului.