Începutul anului şcolar a însemnat punerea în practică a unor acţiuni social-educative ale Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Biserica a întreprins o serie de anchete sociale prin care au fost identificaţi copii cu o situaţie materială precară. Aceştia au beneficiat de programele Bisericii, primind rechizitele necesare anului şcolar pe care, altfel, nu aveau şanse să le achiziţioneze. Riscul abandonului şcolar în rândul acestor elevi sărmani era foarte ridicat. IPS Arhiepiscopul Ioachim al Romanului şi Bacăului a avut amabilitatea să ne vorbească despre aceste proiecte ce fac parte din misiunea socială a Bisericii Ortodoxe Române. (Z.P.)
Puterea: Între misiunile sociale asumate de Arhiepiscopie se află şi programe dedicate tinerilor elevi. Aţi pus bazele, în urmă cu trei ani, uneia dintre cele mai apreciate iniţiative prin care mii de elevi au fost ajutaţi de biserică, iar sub coordonarea dumneavoastră directă se desfăşoară unul dintre cele mai ample proiecte social-educative din zonă.
IPS Arhiepiscop Ioachim: Biserica a pus la punct acţiuni concrete atât împotriva abandonului şcolar, cât şi pentru susţinerea elevilor defavorizaţi şi pentru promovarea educaţiei şi studiului în şcoală. Printre acestea se numără acordarea de burse de studiu, finanţarea unor programe şcolare şi acordarea de rechizite şi ajutoare. Cât despre proiectul pe care îl coordonez, acesta poartă un titlu sugestiv: „Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi”. În cadrul acestui proiect, numai în acest an vor fi finanţate programe social-educative finanţate cu 75.000 de lei din fondurile Eparhiei Romanului şi Bacăului, sub formă de burse, ajutor pentru plata cazării în cămine, a transportului la şcoală, cumpărarea de haine şi rechizite destinate copiilor şi elevilor defavorizaţi. Este un dar făcut din inimă, în numele lui Dumnezeu. La rugăciunile de binecuvântare pe care le-am organizat în Bacău, Moineşti sau Oneşti, s-au împărţit copiilor 5.000 de pachete cu rechizite şi dulciuri. Anchetele sociale pe care le-am făcut în parohii ne-au arătat unde este nevoie de ajutorul nostru.
Au mai fost împărţite, acum, la începutul anului şcolar 1.200 de ghiozdare complet echipate, celor mai defavorizaţi dintre copiii din judeţul Bacău şi zona Romanului. Elevii care le-au primit au fost selectaţi din familii cu venituri reduse şi risc înalt de abandon şcolar de comisii formate din preoţii noştri parohi, alături de profesorii de religie şi reprezentanţii conducerii şcolilor. •
Un adevărat parteneriat între Biserică, Şcoală şi Familie. Alte 500 de ghiozdane vor ajunge zilele acestea la copiii din parohia Bisericii Precista din Bacău, din Răcăciuni, Sascut, Moineşti, Buhuşi, Oneşti şi Roman.
Puterea: V-au fost alături locuitorii în misiunile sociale pe care vi le-aţi asumat şi le coordonaţi?
IPS Arhiepiscop Ioachim: Pot să vă spun că proiectul „Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi” a debutat vineri, pe 11 septembrie, în faţa a peste 4.000 de credincioşi băcăuani. De fapt, zilele acestea, la rugăciunile de binecuvântare ne-au fost alături peste 18.000 de persoane, la Bisericile „Sf. Dumitru” şi „Sf. Împăraţi” din Bacău, la Catedrala „Naşterea Maicii Domnului” din Moineşti sau la „Pogorârea Duhului Sfânt” din Oneşti. Tineri şi bătrâni deopotrivă au venit în port popular, cu mare entuziasm şi astfel şi-au mărturisit public ataşamentul faţă de valorile spirituale, culturale şi naţionale promovate de Biserică. Să nu creadă cineva că Biserica ortodoxă va fi îngenuncheată, mai ales la poporul român. Ne-am bucurat să primim aprecierea conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău. Chiar inspectorul general prof. dr. Alina Pistol a susţinut la manifestarea noastră că instituţia pe care o conduce consideră ca esenţială implicarea Bisericii în aceste acte caritabile, care sunt un sprijin important pentru copii, în special pentru cei ce au o situaţie materială, financiară precară. Şi domnia sa crede că acţiunile noastre sunt un stimul în plus pentru a-i aduce la şcoală.
Puterea: Avem cunoştinţă şi de programe pentru studenţi, în care s-a implicat Biserica.
IPS Arhiepiscop Ioachim: Într-adevăr, există un proiect cu fonduri prin programele POSDRU (Fondul Social European – Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa Prioritară 2 – „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii” – n.r.) implementat de Fundaţia Episcop Melchisedec Filiala Bacău, în parteneriat cu Kubert HPS SRL, sub titulatura „Sprijinirea studenţilor în tranziţia spre viaţă activă prin stagii de practică specializate, orientare în carieră şi consiliere profesională – Sprijin pentru viitor!”. Proiectul se adresează nevoilor din regiunile Nord Est şi vine în sprijinul studenţilor în privinţa stagiilor de practică. Va consta în acţiuni de conştientizare şi informare asupra beneficiilor participării la stagiile de practică şi serviciile de consiliere şi orientare în carieră. În prezent, nu există în zonă entităţi care să faciliteze organizarea unor astfel de stagii. În cele mai multe instituţii de învăţământ nu se organizează stagii de practică, prin care să fie certificate studenţilor cunoştinţele teoretice dobândite pe parcursul anilor de studii.
Studenţii sunt cei care, după terminarea studiilor, trebuie să îşi caute loc de muncă şi cei mai mulţi rămân şomeri, pentru că nu au acumulat aptitudinile specifice muncii prin practică, aşa cum şi-ar dori angajatorii. Vin doar cu noţiunile teoretice, din păcate un dezavantaj la angajare. Scopul proiectului este tocmai acesta, de a asigura participarea la stagii de practică şi la servicii profesioniste de consiliere şi orientare în carieră, la intrarea pe piaţa muncii. Cel puţin 180 de studenţi din sistemul naţional de învăţământ, înmatriculaţi la universităţile din regiunea de Nord- Est, vor beneficia de efectele acestui proiect. Aplicarea lui va avea ca rezultat crearea unui parteneriat între mediul academic şi angajatori pe baza căruia, studenţii participanţi vor putea să îşi însuşească şi să îşi dezvolte cunoştinţele şi aptitudinile de muncă. (interviu publicat în ziarul Puterea, din 15 septembrie 2015)