Finanțare germană pentru Consultanță oferită Asociației ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare”– Hârja

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, în perioada 25-29 martie, a avut loc implementarea celei de a doua sesiuni de expertiză și consultanță din anul 2015, oferită de Senior Expert Homann Norbert, proiect finanțat de Primăria Orașului Bonn – Germania.

Experiența domniei sale în domeniul medical, social și economic de peste 40 de ani, implicarea în realizarea a 30 de spitale, centre pentru vârstnici și copii, îl recomandă ca specialist în activitățile pe care Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” le desfășoară sau care sunt în curs de implementare.

Expertul german a luat act de rezultatele unor proiecte începute: Centrul social – medical pentru vârstnici, Centrul de zi pentru copii, Ferma de animale, ateliere de lucru cât și cele în curs de realizare: Brutăria socială, atelierul de croitorie, unitatea protejată ce are ca domenii de activitate ateliere de executat obiecte brodate, lumânări decorative,diverse obiecte hand-made, serele de legume, înființarea unui compartiment medical de urgență cu aparatură medicală profesională și demararea unor lucrări de extindere și modernizare a vechiului Centru rezidențial pentru persoane vârstnice. Aceste proiecte sunt finanțate de sponsori, donatori iar cele în curs de realizare prin fonduri nerambursabile provenite de la programele operațional-structurale și cele ale Consiliului Județean.

Expertiza economică a fost realizată pentru toate structurile sociale menționate, din perspectiva sustenabilității și generării de venit.

Fondurile disponibile pentru a întreține zilnic cei 150 de beneficiari (vârstnici din centrele rezidențiale, domiciliu și copii) sunt insuficiente, ceea ce determină o abordare de tip autofinanțare prin înființarea activităților de economie socială, activități ce ar produce bunuri necesare hranei de zi cu zi și chiar comercializarea produselor în comunitate pentru a acoperi lipsurile de lichidități pentru plata celor 50 de angajați, utilități și întreținere, medicamente, igienico-sanitare și altele, pe care instituția le asigură din ce în ce mai greu.

În 26 și 27 martie a luat contact cu Unitatea Administrativ Teritorială a Comunei Oituz și personalul implicat în activitățile sociale și de proiectare, în vederea găsirii de resurse viabile necesare comunității din Oituz și gestionarea acestor potențialități în vederea susținerii Așezământului de la Hârja și a altor entități sociale din comunitate. De asemenea a vizitat unitățile de brutărie și serele de legume din toată comuna, pentru a implementa aceste modele de bună practică și la Hârja, având scopul sustenabilității activității și eficientizării costurilor în implementarea tuturor serviciilor social-medicale la standardele de calitate impuse de legislație.

„Sâmbătă, 28 martie, am avut plăcerea de a-l prezenta pe domnul Homann și tinerilor noștri voluntari și cadrelor didactice de la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir ”- Onești, prezenți în activitatea săptămânală la Așezământul nostru. Elevii au fost interesați de experiența profesională a seniorului expert în economie socială și medicală, de metodele care se folosesc în alte țări pentru creșterea calității vieții persoanelor aflate în dificultate și de proiectele Așezământului pe care domnul Homann le susține.”, ne-a declarat Pr. Ilarion Mâță, Președintele Asociației ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare”– Hârja.