Joi, 20 octombrie 2022, Parohia „Sfântul Dumitru” – Colonești din Protoieria Bacău a fost gazda unui eveniment cultural-duhovnicesc cu prilejul omagierii eroilor comunității. La acest eveniment a participat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, alături de părintele paroh Gheorghe Popescu, oficialități locale, cler și mulțime de popor.
Ziua a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii sub protia părintelui protopop Eugen-Ciprian Ciuche. Alături de acesta au slujit preoți ai parohiilor învecinate, precum și preoți care la rândul lor au găzduit în parohie un eveniment dedicat comemorării și cinstirii eroilor locali și naționali.
După programul liturgic a urmat prezentarea unei cateheze tematice intitulate „Despre cinstirea eroilor – Figuri reprezentative ale Armatei Române” de către părintele Răzvan-Dimitrie Radu. Părintele a explicat auditoriului însemnătatea eroilor în conștiința colectivă, precum și de ce, când și mai ales cum trebuie cinstiți aceștia. Pentru a întipări și mai bine în memoria credincioșilor ideea cinstirii acestora, părintele Răzvan a prezentat câteva fragmente din viața și activitatea militară a Generalului Ioan Dragalina care prin eroismul și curajul său a izbăvit în luptă, murind pe front, spovedit și împărtășit, în Primul Război Mondial.
Toc acum, după momentul catehetic, în semn de prețuire pentru râvna misionar-pastorală a părintelui Gheorghe, părintele protopop a dăruit din partea ierarhului o icoană cu Sfânta Cuvioasă Parascheva pe Tron, asemenea celei din Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Totodată, părintele protoiereu a apreciat activitățile părintelui paroh prin care aceasta vine în sprijinul sufletesc și duhovnicesc al credincioșilor.
După momentele petrecute în spațiul eclesial, cler și popor au mers la Monumentul Eroilor din Primul și al Doilea Război Mondial ridicat în centrul comunei Colonești în anul 2008. Aici a fost săvârșit un Trisaghion pentru toți eroii căzuți la datorie ale căror nume sunt gravate pe piatra funerară a edificiului. După terminarea slujbei a urmat cuvântul domnului primar Mîrzac Valentin care a vorbit despre drama familiilor care și-au pierdut soții și tații pe câmpurile de luptă, precum și de bucuria cu care autoritățile locale se implică în cinstirea eroilor prin edificarea unor astfel de monumente și lucrări.
În cuvântul său, părintele protoiereu a transmis binecuvântarea ierarhului și a apreciat osteneala întregii comunități de a ocroti și cinsti memoria înaintașilor prin intermediul acestor activități și a amintit despre parteneriatul Protoieriei Bacău cu Asociația Cultul Eroilor „Corneliu Chirieș” – filiala Bacău prin care sunt cercetate monumentele eroilor din Județul Bacău pentru ca cei în memoria cărora au fost ridicate să fie cinstiți așa cum se cuvine.
În încheiere, domnul Dănuț Voicu a făcut referire și la împlinirea celor 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, sărbătorită pe 15 octombrie. La finalul cuvântării, domnul președinte a acordat părintelui Gheorghe Popescu o distincție de merit din partea Asociației pentru implicarea avută în demersul conservării și înfrumusețării monumentului dedicat eroilor din Parohia Colonești.
A urmat apoi un moment artistic susținut de către copiii școlii din localitate care prin versuri recitate și cântate au expus auditoriului mulțumirea și recunoștința întregii comunități pentru cei care mai înainte și-au pierdut viața în luptele avute pe fronturi. Așa după cum este tradiția acestor evenimente, la final au fost depuse coroane de flori de către Protoieria Bacău, Parohia Colonești, Primăria Colonești și școala din localitate prin reprezentanții lor, pe acordurile solemne ale Imnului Eroilor, interpretat de către copiii prezenți.