Eroii români pomeniţi de Înălțarea Domnului în Protopopiatul Moinești

Joi, 2 iunie 2022, în ziua prăznuirii Înălțării Domnului şi a Zilei Eroilor, pe întreg cuprinsul Protopopiatului Moinești au fost oficiate ceremonialuri religioase și programe cultural-artistice, pentru omagierea tuturor eroilor români, din toate timpurile și locurile, care s-au jertfit pentru apărarea țării și a credinței ortodoxe strămoșești, libertatea, demnitatea și unitatea națională.

La aceste manifestari de pe cuprinsul Protoieriei Moinești, parteneriatul instituțional dintre Biserică și Școală s-a concretizat prin activități cultural-religioase desfășurate în incinta lăcașurilor de cult și în apropierea monumentele dedicate și închinate eroilor neamului românesc. În partea de final reprezentanții Bisericii, Instituțiilor școlare și autorităților locale și centrale au depus coroane de flori în cinstea eroilor care, prin jertfa lor ne-au lăsat moștenire o țară liberă și unită.

Părintele protopop Costel Mareș, a oficiat anul acesta slujba de pomenire la monumentul eroilor din municipiul Moineşti, alături de un sobor de preoți, prilej cu care a citit *mesajul și îndemnul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru această zi: „Să ne înălțăm simțirea și să purtăm pe buze și în inimi neprețuitele nume și fapte ale eroilor neamului. Să ne rugăm pentru păstrarea demnității naționale și să purtăm în inimi idealul pentru care au luptat eroii români!”

Evenimentul de la Moinești a fost amplificat de un moment unic și remarcabil, prin faptul că domnului colonel în retragere Ion Procopie, în vârstă de 102 ani, singurul veteran de război din municipiul Moinești, i s-a acordat gradul de General de Brigadă cu o stea, în urma decretului prezidențial, și i s-a conferit titlul de Cetățean de Onoare al județului Bacău prin hotărârea Consiliului Județean Bacău.

Ziua a fost încheiată printr-un concert de folclor al Coralei Armonia din Constanța acompaniați de Orchestra folclorică Muzica Divertis, sub bagheta Arhid. Lect. Univ. Dr. Ion Iulian Dumitru pe scena Teatrului de vară din Parcul Băi al Municipiului Moinești.

Pr. Cristian-Ioan Balaban