După 30 de ani, în Arhiepiscopia Iașilor a fost hirotonit un nou Episcop vicar: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Momente de importanță istorică în Mitropolia Moldovei și Bucovinei, unde astăzi a avut loc hirotonirea părintelui arhimandrit Nichifor Horia întru arhiereu. Noul Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, care va purta de acum înainte titulatura „Botoșăneanul”, a fost ales în această demnitate de membrii Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa de lucru din 25 februarie 2021. În Catedrala mitropolitană din Iași, precedenta hirotonie de episcop săvârșită a fost cea a Preasfințitului Părinte Calinic Botoșăneanul (actualul Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților), în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Rânduiala de anunţare şi chemare la treapta arhieriei a părintelui arhimandrit Nichifor Horia a fost săvârşită sâmbătă seara în Catedrala mitropolitană, după slujba Vecerniei unită cu Litia. Slujba de ipopsifiere a fost săvârșită de patru ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, respectiv Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiescopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înconjurați de un sobor slujitori din care au făcut parte stareți ai mănăstirilor din eparhie și părinți consilieri eparhiali.

Chemarea solemnă a părintelui arhimandrit Nichifor Horia la treapta arhieriei a fost făcută de către părintele Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor. Părintele Nichifor a răspuns acestei chemări, mulţumind Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan şi ierarhilor prezenţi în Catedrala mitropolitană. După această rânduială, a fost înscris în condică procesul-verbal prin care s-a constatat chemarea Ipopsifiului Nichifor Horia la treapta arhieriei, pentru slujirea de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, document semnat de către ierarhii delegaţi, precum şi de către candidat. La final, Părintele Mitropolit Teofan a rostit un cuvânt despre semnificaţia şi importanţa slujirii de arhiereu, îndemându-i pe toți cei prezenți la rugăciune pentru noul episcop ales și chemat.

Detalii, aici: https://doxologia.ro/parintele-arhimandrit-nichifor-horia-chemat-oficial-la-treapta-arhieriei

Prima hirotonie de episcop în Catedrala mitropolitană din Iași după 30 de ani

Astăzi, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, în cadrul Sfintei Liturghii arhierești, a  avut loc slujba de hirotonie a noului ierarh. A fost prima hirotonie de episcop în Catedrala mitropolitană din Iași după 30 de ani, ultima fiind cea a Preasfințitului Părinte Calinic Botoșăneanul, pe 25 martie 1991.

Conform rânduielii din arhieraticon, imediat după slujba Utreniei, IPS Părinte Mitropolit Teofan, alături de un sobor de ierarhi, a săvârşit în Catedrala mitropolitană rânduiala examinării şi desemnării ipopsifiului Nichifor Horia la treapta arhieriei. Alături de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei au fost prezenți toți ierarhii din Moldova de dincoace și de dincolo de Prut, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud și Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Preacuviosul Părinte Ipopsifiu Nichifor a fost adus în mijlocul bisericii spre a prezenta ierarhilor prezenţi sfintele mărturisiri ale credinţei ortodoxe. Astfel, candidatul la hirotonia întru arhiereu a rostit Simbolul credinţei, a mărturisit despre însuşirile Persoanelor necuprinsei Dumnezeiri, a mărturisit cu privire la înomenirea Fiului şi Cuvântului ipostatic al lui Dumnezeu şi despre firile diferite din Unul şi acelaşi Hristos Dumnezeu şi a făgăduit să păstreze totdeauna, cu sfinţenie, canoanele, tradiţiile, legiuirile, regulamentele şi hotărârile Bisericii noastre. După acest dialog de cercetare, Episcopul vicar ales Nichifor a iscălit mărturisirea pe Sfânta Evanghelie. În continuare, după cântarea întreit sfântă „Sfinte Dumnezeule” din cadrul Sfintei Liturghii arhierești, IPS Părinte Mitropolit Teofan a săvârşit Sfânta Taină a Hirotoniei întru arhiereu pentru ipopsifiul Nichifor. După hirotonie, în faţa uşilor împărăteşti, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a prezentat poporului pe noul Episcop vicar eparhial, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, căruia i-au fost oferite veşmintele şi însemnele arhiereşti: sacosul, omoforul, crucea pectorală, engolpionul şi mitra.

La finalul Liturghiei, în cadrul ceremoniei de întronizare, Actul patriarhal de confirmare a alegerii noului episcop de către Sfântul Sinod, act semnat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a fost lecturat de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim al Romanului și Bacăului. În continuare, IPS Părinte Teofan a îmbrăcat cu mantia arhierească pe Preasfinţitul Nichifor şi i-a înmânat cârja arhierească, precum și crucea de binecuvântare din partea Părintelui Patriarh, după care noul arhiereu a fost condus spre scaunul episcopal.

„Acolo veţi avea «gustul simţirii» lui Dumnezeu  şi veţi respira «ceva din aerul vieţii celei noi»”

În cuvântul rostit cu acest prilej, după o evocare a slujirii specifice unui arhiereu, slujire încărcată de multe încercări și evaluată prin prisma multor exigențe, Părintele Mitropolit Teofan s-a adresat Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul cu următoarele cuvinte: „Am încercat să aşez în faţa Preasfinţiei Voastre chipul arhiereului spre care să tindeţi. Nu vă va fi uşor. Greutăţile cu care ne confruntăm noi, arhiereii de faţă, de mulţi ani, vor fi prezente şi în crucea vieţii Preasfinţiei Voastre. Da, veţi avea parte de multe bucurii în slujirea arhierească. În acelaşi timp, vor veni şi asupra Preasfinţiei Voastre valuri şi vânturi, fulgere şi trăsnete. Să ţineţi, după cuvântul Sfântului Apostol Pavel, «nădejdea pusă înainte (...) ca o ancoră a sufletului, neclintită şi tare, intrând dincolo de catapeteasmă, unde Iisus a intrat pentru noi ca înaintemergător» (Evrei 6, 18-20). Acolo, dincolo de catapeteasmă, adică în Liturghie şi în rugăciunea chiliei monahale, să alergaţi neîncetat la preadulcele «Nume al lui Iisus, cheia tuturor darurilor, prin care se deschide nouă uşa vistieriei lui Dumnezeu» , după cuvântul Sfântului Isaac Sirul. Dincolo de această uşă, veţi avea parte de «preoţia minţii, care este (...) vieţuirea omului lăuntric». Acolo veţi avea «gustul simţirii» lui Dumnezeu  şi veţi respira «ceva din aerul vieţii celei noi». Din sfântul altar şi din liniştea chiliei, veţi coborî din nou în cetate. Nu veţi coborî singur, ci împreună cu Dumnezeu cu care v-aţi aflat în intimitatea altarului şi a chiliei. În slujirea de arhiereu, veţi fi pus adesea în faţa unor decizii grele. Veţi simţi atunci ce înseamnă a fi răstignit. Am încredinţarea, cunoscându-vă de multă vreme – şi îmi exprim, în acelaşi timp, nădejdea - că veţi lua decizii, nu în conformitate cu duhul lumii, al corectitudinii de diferite feluri, ci în duhul «gândului lui Hristos» (Fil. 2, 7). În toate frământările, în lupta lăuntrică şi exterioară, în momente de răscruce, legaţi-vă gândirea de Hristos pentru a dobândi o înţelegere duhovnicească, în lumina Duhului Sfânt, a lucrurilor, a evenimentelor din viaţa proprie, din viaţa Bisericii, a Ţării sau a lumii. Poporul creştin din Moldova, reprezentat aici de ierarhii moldoveni de pe ambele maluri ale Prutului, de preoţi, monahi, monahii, autorităţi administrative, academice sau militare şi de către credincioşii din Catedrală şi din afara ei, aşadar poporul lui Dumnezeu din Moldova vă va fi alături, dacă şi Preasfinţia Voastră veţi fi omul lui Dumnezeu, omul Bisericii, omul oamenilor”.

În mesajul adresat celor prezenţi, noul Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, şi-a exprimat încrederea în ajutorul Preasfintei Treimi, cerând mijlocirea și ajutorul Maicii Domnului, a Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur, a Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, și a Sfântului Ierarh Iosif Naniescu, Mitropolit al Moldovei, icoană și pildă de vrednic ierarh și filantrop creștin. În acest moment sfânt, în care mi s-a încredințat cârja de arhiereu, care simbolizează puterea lui Dumnezeu pentru a păstori oile cele cuvântătoare pe calea mântuirii, primul meu gând doresc să se înalțe la tronul Preasfintei Treimi de la care vine tot darul dumnezeiesc, iar buzele mele să rostească recunoștință și mulțumire, pentru a putea săvârși în duhul Dumnezeieștii Liturghii - care este mulțumirea supremă adusă lui Dumnezeu - lucrarea și slujirea încredințată mie astăzi. Numai împletind viața mea cu harul și ajutorul lui Dumnezeu voi putea zidi casa sufletului meu pe temelie de piatră peste care venind vânturile și ploile nu o vor putea dărâma (Matei 7, 24-25). Așa voi putea ajuta și povățui pe cei care au nevoie de călăuzire și mângâiere în viața aceasta pământească pentru a ne pregăti împreună să dobândim Împărăția Cerurilor, dorind să auzim și noi dulcele glas al lui Dumnezeu: «Bine, slugă bună și credincioasă, peste multe te voi pune; intră întru bucuria Domnului tău!» (Matei 25, 23).

Nevoia ajutorului și a binecuvântării lui Dumnezeu o simțim noi creștinii permanent în viața noastră, mai cu seamă atunci când avem de împlinit o grea lucrare sau de luat o mare hotărâre. Mai ales atunci ne întoarcem în sinele nostru căutând pe Dumnezeu care dăruiește înțelepciune și putere, care inspiră pe omul ce caută calea cea dreaptă. În fața măreției harului primit și a răspunderii legate de slujirea arhierească sunt conștient atât de greutatea și multitudinea provocărilor ce apasă pe umerii episcopului, cât și de adevărul că Hristos însuși luminează și ajută în aceste condiții dificile, după cum ne-a încredințat: «iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârșitul veacului» (Matei 5, 16). (...)

Cuvânt de mulțumire se cuvine să adresez în mod deosebit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru încrederea și susținerea acordată, precum și tuturor membrilor Sfântului Sinod. De asemenea, cu recunoștință rămân în ascultarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, părintele meu duhovnicesc, mulțumindu-i  pentru binecuvântarea și propunerea de a fi ales în slujirea de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Primesc această nouă slujire cu gândul de a-mi înnoi eu însumi făgăduințele monahale prin ascultare făcută cu încredere, bucurie și bunăvoință, folosind experiența pe care am dobândit-o prin slujirile de până acum spre bună chivernisire a secerișului duhovnicesc. Totodată, cuvânt de mulțumire se îndreaptă și către Înaltpreasfințiții și Preasfințiții Părinți care au săvârșit, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Taina hirotoniei mele întru arhiereu”, a subliniat în cuvântul rostit PS Părinte Nichifor Botoșăneanul”.

Noul episcop vicar s-a adresat și clericilor din eparhie, spunându-le că „vom fi împreună îndeosebi în slujirea Sfintei Liturghii pentru a împărtăși bucuriile și necazurile, păstrând dreptarul Sfintei Evanghelii pe care datori suntem a-l propovădui și împlini”, iar credincioșilor le-a mulțumit pentru prezență și i-a rugat să îl poarte în rugăciuni.

La slujbă au fost prezente oficialități locale și județene, precum și numeroși monahi și credincioşi. Cei care nu au avut posibilitatea de a asista din interiorul Catedralei Mitropolitane din Iaşi, unde a fost un număr limitat de locuri, au putut urmări desfăşurarea evenimentelor pe trei ecrane de mari dimensiuni instalate în curtea Ansamblului Mitropolitan, unde spaţiile au fost delimitate corespunzător.