Cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Parohia Cordun din Protopopiatul Roman, în biserica cu hramul "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe", în Duminica a 9 după Rusalii, a fost oficiată Sfânta Liturghie în sobor, sub protia Pc. Părinte Protopop Dragoș Alexandru Munteanu. La acest moment de har din Duminica Migranților, alături de părintele protopop au fost fiii satului reîntorși din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, pentru o scurtă perioadă de timp, pentru a fi prezenți la un eveniment al bucuriei și revederii, organizat de biserica satului.
Biserica Ortodoxă Română are în străinătate 14 eparhii, cu 1.303 parohii şi filii, deservite de 1.098 de clerici, care desfășoară ample programe pastorale, culturale şi sociale. Activitățile desfăşurate de clerici au în vedere atât aspecte care ţin de viaţa duhovnicească, cât şi păstrarea şi promovarea identităţii româneşti. Patriarhia Română a hotărât să instaureze o zi în cinstea migranţilor români. Aceasta fiind celebrată în prima duminică după Adormirea Maicii Domnului. „Duminica migranţilor români” a fost adoptată la nivelul întregii Patriarhii de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române reunit în şedinţă de lucru, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Această zi a fost instituită prima oară în Mitropolia Moldovei începând cu anul 2006, la iniţiativa Patriarhului Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, când prima duminică după sărbătoarea împărătească a Adormirii Maicii Domnului a fost dedicată românilor care trăiesc peste hotare.
Astfel, în acest context, având binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Parohia Cordun din Protopopiatul Roman, în biserica cu hramul "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe", în Duminica a 9 după Rusalii, a fost oficiată Sfânta Liturghie în sobor, sub protia Pc. Părinte Protopop Dragoș Alexandru Munteanu. La acest moment de har i-au fost alături în comuniune de slujire, Pc. Pr. Mihai Bordei, coslujitor la Parohia Cordun, Pc. Preot prof. Ioan Bîrliba, Pc. Pr. Vasile Levarda, slujitor în Atena (Grecia) și Pc. Pr. Constantin Radu (slujitor în Italia, regiunea Toscana, Parohia San Giovanni Valdorno).
Părintele Dragoș Alexandru Munteanu a evindețiat importanta sărbătorii din această zi, subliniind că este necesară prețuirea și aprecierea tuturor celor care și-au lăsat familiile, casa, țara și pe cei dragi și au plecat în țări îndepărtate, pentru o "bucată de pâine" sau pentru un trai mai bun.
Pc Părinte Constantin a împărtășit din experiența pastorală a slujirii în diaspora, accentuând faptul că este o provocare unică, deoarece străinătatea reușește prin biserică să îi unească pe români și să-i apropie de Dumnezeu.
Alese multumiri aducem domnului Adrian Ciobanu, primarul comunei Cordun și consiliului local, care au sprijinit evenimentul, prin oferirea "agapei bucuriei" tuturor celor prezenți!
(Pr. D. M.)