Peste 1000 de pelerini au participat astăzi, 17 martie, la procesiunea din Duminica Ortodoxiei, organizată la Catedrala arhiepiscopală din Roman. Alături de cei 100 de preoți din Protopopiatul Roman au fost prezenți credincoși romașcani și elevi însoțiți de cadre didactice.
Evenimentul a debutat cu slujba Vecerniei săvârșită la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” de către soborul preoților din Protopopiatul Roman sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. La finalul slujbei, părintele protopop Dragoș Munteanu a adresat celor prezenți un scurt cuvânt despre cinstirea sfintelor icoane în această primă duminică din Postul Mare, motivând totodată prezența preoților, a credincioșilor și a tinerilor îmbrăcați în costume populare la această sărbătoare. De asemenea, a fost anunțată ordinea intrării în procesiune a preoților și credincioșilor care au purtat în mâini Sfânta Cruce, drapelul țării și al eparhiei, doisprezece icoane ale bisericilor din municipiul Roman, racla cu sfinte moaște de la Catedrala arhiepiscopală, cele două icoane făcătoare de minuni de la Mănăstirea Giurgeni și de la Parohia Trifești. În sunetul toacei, al clopotelor și al sfintelor cântări, mulțimea a înconjurat Catedrala arhiepiscopală, apoi cele două icoane făcătoare de minuni au fost așezate spre închinare în interiorul aghiasmatarului din latura de vest a sfântului lăcaș de cult mușatin. Aici, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adresat un cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți amintind despre importanța cinstirii icoanelor și fundamentul lor teologic.
Privind aceste icoane noi ne ducem cu gândul la Mântuitorul Iisus Hristos, ca Fiu al lui Dumnezeu întrupat, și la toți sfinții care sunt reprezentați. Noi nu cinstim lemnul sau culoarea sau materia, ci chipul celui care este reprezentat în icoană. Faptul că ați venit cu icoanele acestea frumoase pe care le purtați în mâini, că avem în mijlocul nostru cele două icoane făcătoare de minuni din Eparhie și icoane reprezentative de la bisericile din Roman, iar cei mai tineri dintre noi poartă în mâini icoane pictate de ei, arată că ați ales să vă mărturisiți credința în această formă, într-un timp secularizat și dezrădăcinat și că aparțineți unei Biserici mântuitoare. Chipul lui Dumnezeu care este Iubire să transpară totdeauna în viața noastră și în activitatea noastră.
După cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a rostit rugăciunea de binecuvântare și a stropit cu apă sfințită icoanele pe care credincioșii și elevii le purtau în mâini. La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a mulțumit preoților din Protopopiat și tuturor pelerinilor pentru participarea la această procesiune din Duminica Orotodoxiei.
La încheierea evenimentului, toți cei prezenți s-au închinat la icoanele făcătoare de minuni al Maicii Domnului, au fost miruiți și au primit produse de post coapte în Brutăria Betleem.
Tot în această zi, elevi de la școlile generale din municipiul Roman, însoțiți de părinți și de cadre didactice au expus pe panouri special amenajate icoane realizate de ei în cadrul proiectului „Icoana, fereastră către cer”, ajuns anul acesta la cea de-a patra ediție. Acest proiect este rodul unui parteneriat încheiat între Protopopiatul Roman și unitățile școlare romașcane.