Două centre pentru copii au fost inaugurate astăzi la Școala Gimnazială ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare” din Onești, cu ocazia împlinrii a 40 de ani de activitate a acestei instituții de învățământ. ”Proiectele au fost elaborate cu scopul de a oferi elevilor din clasele I-VIII, după terminarea orelor de școală, programe educative, asistență sociopedagogică, spirituală, psihologică, logopedie și activități recreative”, a explicat preot Ilarion Mâță, directorul Asociației„Sfântul Voievod Ştefan cel Mare- Hârja”. Primul dintre acestea Centrul de zi pentru copii „Sf. Nicolae”, în cadrul căruia se vor desfășura activități destinate copiilor cu vârste cuprinse între 7 şi 15 ani, proveniți din familii aflate în situații de risc, cu o stare materială precară. Centrul de zi propune o alternativă, în cadrul căreia, copiii vor fi supravegheați de personal cu pregătire specială, într-un cadru de grup, care poate stimula capacitatea lor de relaționare interpersonală cu cei de aceeași vârstă, dar şi cu adulții. Se dorește creșterea nivelului cooperării, al comunicării verbale şi nonverbale, al creativității, îmbunătățirea competențelor sociale, cunoașterea propriei persoane etc. Cel de-al doilea va fi Centrul de cultura, artă și spiritualitate ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare”, al cărui scop va fi promovarea valorilor culturale și spirituale în rândul elevilor Școlii Gimnaziale „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” Onești , prin constituirea unor ateliere de lucru (de spiritualitate, arte, informatică, club de lectură etc.) la care se adaugă alte activități de voluntariat.
Prezent din partea Centrului Eparhial de la Roman, preotul vicar-administrativ Ioan Gherasimescu, a transmis și mesajul din partea Preasfințitului Părinte Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. ”Dat fiind faptul că în această perioadă agenda noastră de lucru este foarte încărcată nu am putut onora invitaţia de a fi prezent la acest moment aniversar. Suntem însă sufleteşte alături de domniile voastre şi vă transmitem, cu acest prilej, câteva gânduri care să evoce preţuirea pe care o manifestăm atât faţă de cei ce-şi dedică întreaga fiinţă pentru formarea tinerelor vlăstare, cât şi pentru copiii care îşi îndreaptă paşii către şcoală cu dorinţa de a şti tot mai mult, de a pătrunde tot mai adânc în universul cunoaşterii acestei lumi şi dincolo de ea.
Biserica şi Şcoala sunt două instituţii emblematice pentru poporul român, care dintotdeauna au conlucrat pentru pregătirea intelectuală şi morală a acestei naţiuni. Iar o naţiune nu poate să continue decât prin copii şi prin ceea ce le lasă acestora moştenire. Dacă formativ suntem pregătiţi să transmitem cunoştinţele necesare, din punct de vedere moral, copilul trebuie să vadă în dascălii săi modele demne de urmat.
Într-o societate de tip consumerist, în care fiecare aleargă pentru a-şi câştiga existenţa, când timpul îşi îngustează limitele şi se compactează, uităm să mai căutăm modele. Şi…, dacă nu le mai căutăm, atunci suntem datori măcar a încerca să fim modele: părinţii pentru copii, profesorii pentru şcolari ş.a.m.d. Fiecare din noi, cei maturi, suntem responsabili de modul în care se formează noua generaţie. Mântuitorul Hristos arătând spre copii ne învaţă că „a unora ca aceştia este Împărăţia cerurilor”. De aici decurge şi responsabilitatea noastră! Dacă nu păstrăm puritatea, curăţenia sufletească în copii, îi lipsim de împreună locuirea cu Dumnezeu în Împărăţia Sa. De aceea, copiii au nevoie de modele şi de aceea menirea fundamentală a dascălilor e aceea de a fi formatori de îngeri. Micii oameni, în devenirea lor, au nevoie să vadă în adulţii de lângă ei persoane cu care să se identifice, care să le arate calea spre o lume mai bună. Or, o lume mai bună presupune ca fiecare dintre noi să fie cât de bun poate acolo unde a fost rânduit să fie, aşa cum a fost şi ocrotitorul pe care l-aţi ales. Căci nu întâmplător aţi ales ca Şcoala aceasta să aibă drept patron spiritual pe Sfântul binecredincios voievod Ştefan cel Mare, un domnitor demn, care a apărat hotarele ţării şi credinţa strămoşească. Sfântul Ştefan cel Mare, cel mai cunoscut domnitor al Moldovei, a ridicat biserici şi s-a rugat lui Dumnezeu să-l ocrotească în vreme de primejdii. A fost conştient de menirea sa şi de ce trebuia să lase urmaşilor săi: Ţara Moldovei, pe care a primit-o de la înaintaşii săi. El fost model pentru cei din timpul său, care l-au cinstit, şi a devenit simbol pentru noi cei de astăzi. Şi, pentru că l-aţi ales drept ocrotitor, Sfântul Voievod Ştefan a devenit rugător înaintea tronului dumnezeirii pentru toţi cei ce-şi desfăşoară activitatea în această instituţie. Iar pentru ca lucrarea Bisericii nevăzute să fie împlinită şi vizibil, pentru a veni în sprijinul activităţilor desfăşurate aici, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, prin Sectorul Misiune şi Filantropie, cu sprijinul d-lui director Ionel Abaza şi a Pr. Ilarion Mâţa, a iniţiat organizarea a două centre sociale dedicate copiilor proveniţi din familii defavorizate. Centrul de zi „Sfântul Nicolae” şi Centrul de cultură, artă şi spiritualitate „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” au drept scop facilitarea integrării copiilor proveniţi din familii aflate în dificultate, găsirea unor alternative pentru folosirea timpului liber, dar şi promovarea voluntariatului ca valoare organizaţională. Aceste iniţiative frumoase, care îi vizează şi îi implică pe tineri, sunt un mic pas către acea lume mai bună spre care suntem datori să îi îndemnăm pe toţi cei care abia acum se formează.
Cu prilejul împlinirii a 40 de ani de activitate neîntreruptă, dorim să vă felicităm pentru tot ceea ce împliniţi cu toată dăruirea şi să vă împărtăşim gândurile de preţuire şi de apreciere a efortului pe care îl depuneţi în promovarea valorilor culturale şi spirituale. Dumnezeu să vă dăruiască sănătate, bucurie şi alese împliniri!”, a încheiat mesajul ierarhului.