Două Centre de Copii din Protoieria Bacău au organizat o tabără pentru 40 de copii

În perioada 22-25 august 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Centrele de Catehizare pentru copii OSANA al Parohiei „Intrarea Domnului în Ierusalim” și „Sfântul Dimitrie” al Parohiei Siretu, coordonate de către părintele Ionuț Epure și părintele Răzvan-Dimitrie Radu, după finalizarea Școlilor de Vară au organizat o Tabără pentru un număr de 40 de copii, lângă Mănăstirea Bogdana, la Pensiunea Ferma Veche. Colaborarea dintre cele două centre nu este la început, preoții coordonatori organizând în decursul timpului numeroase activități comune, menite să vină în sprijinul sufletesc, moral și duhovnicesc al copiilor. Alături de tineri au fost și voluntarii ASCOR Bacău în grija cărora au fost atelierele și activitățile care au conturat și înfrumusețat zilele de comuniune și voie bună din tinda mănăstirii. 

Tabăra micilor entuziaști a început cu dimineața zilei de luni, 22 august, atunci când fiecare s-a îmbarcat în autocarul ce avea să îi ducă spre destinația mult dorită. În drumul lor, preoții coordonatori au oprit la biserica din Borzești pentru ca cei mici să poată vedea încă o filă de istorie prin lăcașul de cult ridicat de către Sfântul Ștefan cel Mare, dar și prin stejarul odată semeț, iar acum smerit sub turnul clopotniță al edificiului religios. 

Ajunși la destinație, tinerii au fost întâmpinați de către personalul amabil al pensiunii și au fost repartizați fiecare în camerele ce aveau să le devină casă timp de patru zile. După despachetare și o scurtă acomodare a urmat adunarea generală a participanților pentru a se putea crea un itinerariu al zilelor ce aveau vină. A fost prezentat copiilor programul meselor, al orelor de odihnă și somn, dar și principalele activități ce aveau să se întâmple. Alături de voluntarii ascoreni, copiii parohiilor au intrat în starea de vacanță prin jocuri de tip „energizer”, jocuri de cunoaștere și o scurtă introspecție a locației generoase pe care locația gazdă a pus-o la dispoziție. 

În ziua a doua, după înviorarea de dimineață, toată lumea a mers spre micul dejun pentru a-și putea căpăta energia necesară zilei ce li se așternea înainte. Pe parcursul zilei au avut loc mai multe ateliere de creație precum pictarea icoanelor pe sticlă sau confecționarea unor pahare personalizate cu sfoară și carton colorat. Bineînțeles, arta rezultată a putut fi luată acasă de către fiecare copil, ca amintire a muncii lor din tabăra verii. Mai apoi, copiii au fost împărțiți în două grupe de vârstă (6-13 ani și 14-16 ani). Pentru cei mici a urmat activitatea denumită „Tainele Mării” susținută de către tânăra Iustina Lăcătușu și care a avut ca scop prezentarea unor informații cu titlu educativ despre lumea și activitatea biologică a apelor. În același timp, cei mai mari dintre ei, alături de Vlad Țuțurlan, președintele ASCOR Bacău, au participat la un atelier dedicat prevenției și informării cu privire la tipurile de adicții, dar și la metodele prin care acestea pot fi combătute într-o lume a tentațiilor. 

Ce-a de a treia zi a început cu Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Bogdana, acolo unde au participat cu toții, iar cei pregătiți s-au și împărtășit cu Sfintele Taine. După terminarea programului liturgic, grupul s-a întors pentru a putea pune începutul cel bun unei noi zile. Tinerii, alături de preoții lor au avut parte de un meci de fotbal, unde cu toții au fost câștigători, dar și de activități inedite denumite „Capture the flag” – prinde steagul, „Treasure hunt” – vânătoarea de comori sau Arca lui Noe. Fiecare dintre aceste activități au pus la încercare energia, creativitatea și dibăcia copiilor, la final fiind toți entuziasmați fie de „comoara” găsită, fie de faptul că nimeni nu a scăpat neudat în încercarea lor de a prinde cât mai multe steaguri amplasate pe terenul generos al pensiunii. 

După ce au mâncat și s-au schimbat, preoții și tinerii au purces într-o drumeție prin pădurea aflată chiar lângă locație pentru a se putea deconecta de societatea digitalizată în care trăiesc cei mici, dar și pentru a putea căuta lemne potrivite focului de tabără ce a urmat în seara acelei zile. După revenirea grupului din traseul ce s-a întins pe durata mai multor ore, fiecare și-a „încărcat bateriile” și au participat la festivitatea de încheiere a zilelor de tabără ce a constat în focul mult așteptat, acompaniat de cântul chitărilor, artificii, jocuri de lumini, dansuri și bezele coapte. 

Tabăra copiilor s-a încheiat joi, 25 august, însă activitățile pe care cele două centre ale Protoieriei Bacău le inițiază pentru acești copii nu s-au terminat, ele având încă de la debutul lor un caracter continuu. Aceste zile dedicate copiilor au însemnat crearea unor amintiri de neuitat, dar și a unor prietenii de suflet, precum și insuflarea prin activități lejere și inedite a unor valori sociale, culturale și religios-morale necesare fiecărui tânăr caracter aflat în plin proces de modelare și devenire.