În Duminica a XVIII după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop al Episcopiei de Bălți, au binecuvântat lucrările de zidire a Centrului pastoral-misionar „Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, și Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Brazi” al Parohiei Ludași din Protopopiatul Moinești.
Evenimentul a debutat de la primele ore ale dimineții prin oficierea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii de către Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, în altarul de vară din cadrul ansamblului eclezial.
Apoi a urmat oficierea de către cei doi ierarhi a slujbei de sfințire a Centrului pastoral-misionar închinat Sfântului Grigorie Palama și Sfântului Ierarh Martir Teodosie de la Brazi, Episcopul Romanului, eveniment ce a încununat munca depusă de comunitate de-a lungul a 11 ani. Totodată, acest moment de har și împlinire a fost organizat la inițiativa preotului paroh Adrian Cioineag în contextul împlinirii a 200 de ani de la atestarea documentară a bisericii vechi de lemn cu hramul Sfinții Voievozi din localitatea Ludași.
La finalul slujbei de sfințire, părintele protopop Costel Mareș a vorbit pelerinilor despre efortul depus de comunitatea parohială sub îndrumarea preotului paroh pentru zidirea centrului pastoral-misionar și despre evenimentul din această zi care încununează prin slujba de sfințire a celor doi ierarhi bucuria credincioșilor Parohiei Ludași.
„Astăzi, această preafrumoasă lucrare va primi veșmântul sfințirii prin mâinile celor doi ierarhi. Astăzi, munca credincioșilor din această zonă, împlinită alături de părintele paroh, primește încununare și binecuvântare. Este o zi cu totul specială pentru comunitate în care mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-a învrednicit să fim părtași ai bucurie credincioșilor de aici. Vă mulțumim și vă prețuim, rugând pe Bunul Dumnezeu să vă răsplătească efortul pe care l-ați făcut astăzi pentru a veni în mijlocul acestei comunități. Acesta este o lucrare unică în protopopiatului nostru, fiind vorba despre un singur edificiu care întrunește mai multe încăperi cu diferite folosințe”.
Referindu-se la slujba de sfințire a edificiului de la Ludași, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit celor prezenți despre bucuria trăită de enoriașii parohiei văzând împlinite eforturile de zidire, harul Duhului Sfânt fiind cel care împlinește orice lucrare, pe care o face roditoare pentru viața duhovnicească:
„Cu ajutorul Bunului Dumnezeu am finalizat și această etapă a evenimentului de astăzi care a constat în sfințirea lucrărilor de zidire a acestui edificiu. Astăzi este o sărbătoare pe care am simțit că ați trăit-o în plenitudinea ei harică, mistagogică, tradițională și liturgică. Considerăm că picăturile de agheasmă cu care am stropit așezământul acesta sunt picături de har pe care Dumnezeu ni le trimite pentru ca noi să devenim niște pomi roditori, ale căror roade sunt roadele Duhului Sfânt. Fără Duhul Sfânt nimic nu se poate face, nimic nu are viață. Între rugăciunile pe care le rostim zilnic este și cea pe care o adresăm lui Dumnezeu se numește Tatăl Nostru. În această rugăciune noi adresăm câteva cereri lui Dumnezeu, care cuprind în sine tot ce avem nevoie să primim de la El pentru mântuire. În rest, nu ne mai rămâne decât să-I mulțumim pentru toate”.
Aducând în actualitate pericopa evanghelică rostită în Duminica a XVIII-a după Pogorârea Duhului Sfânt, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre puterea cuvântului lui Dumnezeu care poate înnoi ființa omului, transfigurând-o după asemănarea cu Dumnezeu:
„Din pericope evanghelică de astăzi înțelegem că mreaja aruncată de apostoli în apele Mării Galileei nu este altceva decât cuvântul lui Dumnezeu care se adresează nouă și cât de bine este ca să fim prinși de cuvântul lui Dumnezeu, ca el să prindă rădăcini în inima noastră pentru ca în final să rodească și noi să ne hrănim cu roadele Duhului Sfânt. Fiind prinși de mreaja cuvântului lui Dumnezeu ne lăsăm cuprinși de prezența lui Dumnezeu în noi asemenea Sfântului Apostol Pavel care spunea „nu mai trăiesc eu, ci Hristos este Cel care trăiește în mine”. În pocăință și smerenie fiind, Hristos ne poate ridica la starea de har și de sfințenie, la starea pe care omul a pierdut-o în Grădina Raiului, prin încălcarea poruncii lui Dumnezeu”.
Vorbind despre slujba de sfințire a apei și a oricărui edificiu închinat lucrării Bisericii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a subliniat puterea lucrării mântuitoare a Duhului Sfânt în viața omului și a comunității ecleziastice:
„Vă rog să înscrieți în inimile voastre evenimentul de astăzi, iar dacă ați simțit acea putere care a penetrat în sufletul vostru înseamnă că viața voastră este o viață în Hristos și veți pleca de aici fiind purtători de Hristos (hristofori) sau pnevmatofori. În apa agheasmei Hristos așază în chip nevăzut germenii Învierii care ne curăță pe noi cu puterea Lui, care rămâne în apă. Hristos a sfințit apele pentru toate timpurile și pentru toate locurile atunci când S-a pogorât în Iordan. Acele ape reprezentau toate apele umanității, ape în care ne botezăm și ne curățim de toată întinăciunea. Apoi vine Duhul Sfânt a Cărui rugăciune am rostit-o astăzi de câteva ori: Împărate Ceresc. Dacă în rugăciunea Tatăl Nostru avem șapte cereri, în rugăciunea adresată Duhului Sfânt Îi cerem Duhului Sfânt să Se sălășluiască întru noi să ne curățească de toată întinăciunea să vindece sufletele noastre și să ne mântuiască. Deci mântuirea nu vine decât prin Biserică și prin prin punerea în aplicare a cuvântului ziditor al lui Hristos, care este Evanghelia”.
La rândul său, Preasfințitul Părinte Antonie a oferit în mod simbolic Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim și comunității de la Ludași o candelă aprinsă, pentru ca întreaga comunitate să se roage pentru credincioșii din Basarabia și pentru unitatea în credință:
„Așa cum obișnuiesc, acolo unde slujesc pentru prima dată las câte o candelă și rog pe părintele paroh sau pe monahi să se roage pentru Basarabia noastră. Înaltpreasfinția voastră, vă rog să primiți această lumină ca să ardă în acest spațiu, iar pe frățiile voastre vă rog să vă rugați pentru Basarabia, pentru că este pământ românesc care a fost rupt de vecini hulpavi și noi credem că prin rugăciune el va fi adus la patria mamă, România”.
La final, preotul paroh Adrian Cioineag a mulțumit celor doi ierarhi pentru oficierea slujbei de sfințire a edificiului eclezial, preotului protopop Costel Mareș pentru îndrumare, ctitorilor pentru sprijin financiar și material, precum și autorităților locale pentru aprobarea documentației și sprijin. Totodată, preotul paroh a rememorat în cuvântul său etapele zidirii edificiului și extinderea complexului eclezial după necesitățile comunității.
Pentru implicarea în finalizarea lucrărilor de zidire a acestui edificiu, în semn de prețuire și recunoștință, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oferit distincții de vrednicie ctitorilor, dar și domnului Vasile Luca, primarul comunei Balcani.
Pentru implicarea în proiectarea și coordonarea lucrărilor de zidire a Centrului, preotului paroh i-a fost conferită distincția de iconom stavrofor.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din Iași.
***
Lucrările de zidire a Centrului pastoral-misionar închinat Sfântului Grigorie Palama și Sfântului Ierarh Martir Teodosie de la Brazi, Episcopul Romanului au început în anul 2013, la inițiativa preotului paroh Adrian Cioineag și cu sprijinul membrilor consiliului parohial. Acest edificiu a fost zidit pe locul fostului cămin cultural, aflat în imediata vecinătate a școlii satului. Această locație a fost de-a lungul timpului școală, sală de evenimente, grădiniță și dispensar, aflându-se în ultimul timp într-o stare avansată de degradare. Primind binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim și acordul autorităților locale, în urma demolării acestei clădiri, pe locul acesteia a fost ridicat un nou edificiu primind destinația de Centru pastoral-misionar. Noua clădire cuprinde o capelă cu Sfânta Masă, o sală de mese, o bucătărie, camere de protocol, o bibliotecă cu sală de lectură, un spațiu muzeal, o clopotniță și un lumânărar.
Lucrările de ctitorire a acestui edificiu parohial au fost desfășurate cu sprijinul financiar al enoriașilor și al fiilor satului plecați peste hotare, dar și al consiliului local.
(Pr. Valentin Băltoi)