Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, şi Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, au sfinţit duminică, 22 iulie, biserica „Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul și Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț”, și Așezământul social – filantropic închinat Sfintei Cuvioase Parascheva și Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, din Parohia Ciobănuş – Straja, satul Ciobănuş, comuna Asău, Protopopiatul Moinești.
Ziua de 22 iulie 2018 va rămâne întipărită în memoria comunităţii din parohia Ciobănuş – Straja, Protopopiatul Moinești întrucât, în această zi, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, şi Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, au sfinţit biserica „Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul”, care a primit și un al doilea hram „Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț”, și Așezământul social – filantropic „Sfânta Cuvioasă Parascheva și Sfânta Mironosiță Maria Magdalena” din localitate.
La această zi deosebită, alături de cei doi ierarhi, au participat părintele protoiereu Costel Mareș, al Protopopiatului Moineşti, părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, superiorul Aşezămintelor româneşti din Ţara Sfântă, precum şi un sobor numeros de preoţi şi diaconi.
În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a scos în evidență scopul prezenței ierarhilor în mijlocul credincioșilor:
„Am invocat harul lui Dumnezeu de a veni peste locașul de închinare, construit de credincioși sub coordonarea părintelui paroh Corneliu Gorbănescu. Prin aceasta oferim un dar lui Dumnezeu, pe care l-am făcut cu mâinile noastre, dar Dumnezeu îl redă nouă, binecuvântat, sfințit, înfrumusețat cu harul Său. Fiecare cărămidă din zidirea aceasta este o cărămidă care se așează la poarta cerului. Dar nu uitați că, frățiile voastre sunteți cărămizile vii, acele persoane conștiente care faceți parte din trupul tainic al lui Dumnezeu, care este Mântuitorul. Vedem astfel, alternându-se biserica de zid cu biserica de suflete.”
Părintele secretar eparhial Ciprian Ioan Ignat a citit hrisovul de sfinţire, urmând apoi slujba de târnosire, oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, şi Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.
După oficierea slujbei de sfințire, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a dat binecuvântare, tuturor celor prezenți, de a se închina în Sfântul Altar și a cere milostivirea lui Dumnezeu, rugând ca Harul care a sfințit această biserică să sfințească și templele sufletelor, îndemnând pe toți cei prezenți a cere pacea lui Hristos, acea pace care aduce liniștea de care avem atâta nevoie.
Părintele protopop Costel Mareș a subliniat în cuvântul său, importanța zilei, apreciind-o ca o pagină de aur din istoria sfântă a acestei comunități. „Astăzi truda credincioșilor din această parohie și a preotului lor paroh a fost încununată de slujba de sfințire a celor doi ierarhi, amplificând cu prezența lor bucuria noastră.”
La sfârşit, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim l-a hirotesit pe preotul paroh Corneliu Gorbănescu iconom stavrofor, oferindu-i crucea, bederniţa şi brâul roşu. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a felicitat atât pe părinte, familia acestuia, cât şi pe enoriaşi, pentru felul în care au ştiut să-şi împodobească biserica, oferind distincţii de vrednicie, tuturor celor care au avut o contribuţie deosebită, ca semn al prețuirii și binecuvântării pentru dragostea și sprijinul acordat pentru împlinirea lucrării de zidire a bisericii.
Părintele paroh Corneliu Gorbănescu a conturat parcursul lucrărilor de ridicare a bisericii, mulțumind Bunului Dumnezeu pentru această zi minunată, și tuturor celor care au au oferit sprijinul lor în tot acest demers de 23 de ani. Totodată, a oferit Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim o icoană cu Sfântul Prooroc Ilie, iar Preasfințitului Episcop Andrei, o icoană cu Sfântul Apostol Andrei, în semn de prețuire.
Răspunsurile la strană au fost date de soborul maicilor de la Mănăstirea Diaconești.
(Cristian Balaban)