Doi ierarhi au sfințit biserica de lemn din Parohia Poienari

În Duminica a cincea după Pogorârea Duhului Sfânt, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, împreună cu Preasfințitul Părinte Nectarie de Bretania, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, au fost prezenți în mijlocul comunității Parohiei Poienari din Protopopiatul Roman. Cu acest prilej, la împlinirea a 230 de ani de la ridicarea vechii biserici din lemn din această parohie, a fost sfințită o nouă biserică de lemn cu hramurile Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Iosif de la Văratec, având formă de cruce, cu pridvor deschis, iar pronaosul și naosul având formă dreptunghiulară.

Încă de la primele ore ale dimineții din ziua de duminică, 28 iulie, enoriașii Parohiei Poienari și pelerini din parohiile învecinate au umplut curtea ansamblului parohial de la Poienari pentru a participa la Sfânta Liturghie arhierească oficiată cu prilejul sfințirii bisericii de lemn ctitorite de-a lungul a patru ani de comunitatea locală, întru cinstea Sfântului Apostol Andrei și a Sfântului Iosif de la Văratec, sub coordonarea preotului paroh Gabrial-Adrian Andrei. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Marian Pintili a fost hirotonit preot pentru Parohia Sarata, Protopopiatul Moinești, iar teologul Bujor Vasile a fost hirotonit diacon pentru Mănăstirea Parincea, cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae.

Cuvântul de învățătură a fost adresat pelerinilor de Preasfințitul Părinte Nectarie de Bretania care, referindu-se la pericopa evanghelică rostită în această duminică (Matei 8, 28-34; 9,1), a vorbit despre suferința spirituală a omului cuprins de păcat și despre starea de bucurie și pace pe care acesta o dobândește rămânând în comuniune cu Mântuitorul Iisus Hristos. Referindu-se la omul contemporan, preasfinția sa a remarcat faptul că suferința și neajunsurile cotidiene pot găsi rezolvare doar prin manifestarea credinței, a recunoștinței și a mulțumirii față de ajutorul primit de la Dumnezeu, Păstorul cel Bun, și reflectarea la cuvântul mântuitor al Evangheliei.

După săvârșirea Utreniei și a Sfintei Liturghii, în prezența credincioșilor parohiei și a pelerinilor veniți din comunitățile parohiale învecinate pentru a participa la acest moment de har și de împlinire pentru comunitatea credincioșilor de la Poienari, în sunetul clopotelor și al cântărilor sfinte, cei doi ierarhi, împreună cu soborul preoților, din care au făcut parte preacuviosul părinte arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, părintele Dan Alexandru Antoce, protopop al Protopopiatului Roman, precum și numeroși preoți din Protopopiatul Roman, au oficiat slujba de sfințire a bisericii de lemn, așezată sub ocrotirea Sfântului Apostol Andrei și a Sfântului Iosif de la Văratec. Soborul slujitorilor a înconjurat lăcașul de cult citind pericopele evanghelice specifice și însemnând la exterior cu Sfântul și Marele Mir, în semnul Sfinte Cruci, cele patru laturi ale edificiului. Apoi, a fost sfințit altarul, icoanele așezate în catapeteasmă, precum și icoanele care împodobesc pereții interiori ai lăcașului de cult, oferindu-se credincioșilor posibilitatea de a se închina sfintelor moaște ale Sfântului Teodosie de la Brazi, Episcopul Romanului, așezate în piciorul Sfintei Mese. 

La finalul slujbei de sfințire, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre lucrarea de ctitorire a unui lăcaș de cult care este „poartă a cerului și loc de întâlnire cu Dumnezeu” și despre importanța sa într-o comunitate de credință, acesta fiind loc al prezenței sfințitoare a Sfântului Duh pentru fiecare credincios care dorește să-și regăsească liniștea și să câștige desăvârșirea prin conlucrarea cu harul lui Dumnezeu. Totodată, Înaltpreasfinția sa a mulțumit oficialităților, credincioșilor și preoților pentru sprijin și participare la acest eveniment, dar și Preasfințitului Părinte Nectarie de Bretania pentru prezența misionară în Eparhia Romanului și Bacăului, preasfinția sa participând în data perioada 19-21 iulie la manifestările prilejuite de sfințirea ansamblului eclezial al Parohiei Stănița, localitatea natală a Ierarhului romașcan.

În cuvântul adresat, preotul Gabrial-Adrian Andrei a mulțumit celor doi ierarhi pentru slujire și sprijin, precum și membrilor Consiliului parohial și ai Comitetului parohial ai Parohiei Poienari, domnului primar Vasile Emil Dascălu, preotului protopop Dan Alexandru Antoce, precum și credincioșilor și ctitorilor care au contribuit la finalizarea lucrărilor de zidire a noului lăcaș de cult.

Cu acest prilej Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oferit distincții de vrednicie ctitorilor, iar familiei domnului Marian Mocanu, ctitorul principal al acestui sfânt lăcaș, i-a oferit Ordinul Melchisedec, clasa I, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului pentru mireni. 

Pentru implicarea în coordonarea și finalizarea lucrărilor de construire a bisericii închinate Sfântului Apostol Andrei și Sfântului Iosif de la Văratec, preotului paroh i-a fost oferită Crucea Țării de Jos, cea mai înaltă distincție pentru preoți a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. 

Celor doi ierarhi, în numele comunității enoriașilor Parohiei Poienari, le-a fost oferită câte o icoană înfățișând pe cei doi ocrotitori ai noii biserici.

Totodată, domnul Vasile Emil Dascălu, primarul comunei Poienari, „în semn de aleasă prețuire, pentru dragostea și lucrarea neobosită spre zidirea duhovnicească și păstrarea valorilor culturale și tradiționale ale comunei Poienari”, a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim și preotului Gabriel-Adrian Andrei câte o diplomă de recunoștință și Cheia comunității.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Mănăstirii Văratec.

 

                                                                          ***

Biserica așezată sub ocrotirea Sfântului Apostol Andrei și a Sfântului Iosif de la Văratec a fost construită între anii 2020-2024. Este construită din lemn, în formă de cruce, pe soclu din beton, având pardoseală din marmură porțelanată și sistem de încălzire în pardoseală, cu centrală pe lemne. Pereții din lemn sunt izolați cu vată bazaltică și lambriu vertical din lemn. Biserica are lungime de 19 metri și lățimea de 7 metri, având învelitoarea din țiglă metalică. Pridvorul deschis este susținut de căpriori sculptați din lemn de stejar. Înălțimea turlei este de 24 de metri. Biserica a fost ridicată în 5 luni de o echipă condusă de meșterul Vasile Bârsan din localitatea Bârsane, județul Maramureș. Sculptura pridvorului a fost realizată de sculptorul Vasile Bârsan, iar pictura interioară pe pânză, pe suport de lemn, a fost realizată de pictorul Cristian Panțu din Botoșani, sub coordonarea pictorului Cătălin Băluț, fiu al satului Poienari. Catapeteasma din tei a fost lucrată de sculptorul Iosif Bolog, din localitatea Traian, județul Bacău, fiind împodobită cu motive sculpturale tradiționale românești și pictată de maicile de la Mănăstirea Văratec. Fondurile necesare ridicării bisericii și înzestrării cu podoabe liturgice, necesare desfășurării slujbelor bisericii, au provenit de la Consiliul local al Primăriei Poienari, Consiliul Județean Neamț și de la Secretariatul de Stat pentru Culte, la care s-a adăugat sprijinul fiilor satului, între care s-a evidenția familia domnului Marian Mocanu.

(Pr. Valentin Băltoi)