Dezvelirea ansamblului statuar al Sfântului Andrei situat în fața Gării CFR din Roman

IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost prezent în ajunul serbării Sfântului Apostol Andrei la dezvelirea ansamblului statuar care reprezintă pe încreștinătorul poporului Român. Opera de artă creată cu o înaltă precizie și finețe artistică a fost realizată de sculptorul ieșean Constantin Crengăniș. La eveniment au participat alături de Părintele Arhiepiscop, domnul Ionel Arsene, Președintele Consiliului Județean Neamț , domnul  Laurențiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, diferiți reprezentanți ai autorităților județene și locale, mulți oameni de cultură din județ, preoți și numeroși credincioși. Moderatorul evenimentului a fost PC Preot Dragoș Munteanu, protopop de Roman.

Astăzi, 29 noiembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, în prezența autorităților județene și locale, a preoților și a romașcanilor, a binecuvântat și dezvelit ansamblul statuar închinat Sfântului Andrei, apostolul românilor, amplasat în fața Gării CFR din Roman. După oficierea slujbei de sfințire a apei și citirea rugăciunilor specifice acestui moment, personalități ale vieții culturale și sociale romașcane și nemțene, au subliniat în alese cuvântări importanța ctitoririi acestui monument în cetatea mușatină.

Mai întâi a luat cuvântul sculptorul ieșean Constantin Crengăniș, absolvent al Academiei de Artă „George Enescu” Iași, secția sculptură, autorul ansamblului statuar, care a mulțumit romașcanilor pentru faptul că au găzduit în urbea lor una dintre creațiile sale:
„Am conceput o machetă a acestui monument cu ani în urmă și numai prin bunăvoința IPS Ioachim am reușit să îl materializez. De asemenea, mulțumesc domnului primar și tuturor celor care m-au ajutat, și pentru sprijinul moral. Doresc să vă bucurați de acesta și sper ca pe viitor să mai fac și alte lucrări pentru orașul Roman.”

Prezent la acest eveniment cultural, domnul Ionel Arsene, Președintele Consiliului Județean Neamț, și-a manifestat bucuria de a fi participat la acest eveniment, exprimându-și totodată dorința de a sprijini astfel de inițiative și în viitor:
„Sunt onorat să particip astăzi la acest deosebit eveniment din comunitatea romașcană și vreau să vă felicit pe toți cei care ați contribuit la organizarea acestei sărbători. Vreau, de asemenea, să îl felicit pe Înaltperasfințitul Părinte Ioachim pentru iniținitiativă, dar și pe toți cei care au sprijinit organizarea acestui eveniment cultural. După cum știți, Consilul Județean Neamț este partener al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului în multe proiecte culturale și sperăm ca și în viitor acțiunile noastre să aducă astfel de bucurii cetățenilor acestui oraș”.

De asemenea, domnul Dan Laurențiu Leoreanu, primarul municipiului Roman, și-a manifestat bucuria de a vedea ridicat acest monument la Roman, subliniind totodată necesitatea ctitoririi în viitorul apropiat și a altor monumente statuare care să reprezinte personalități marcante pentru identitatea culturală romașcană:

„Încă un turn al cetății mușatine! Așadar, în acest an, acest monument este al patrulea după cel de la Școala Mihai Eminescu, a marelui poet național, după cel de la bijuteria arhitectonică a municipiului Roman, inaugurată în acest an, Biblioteca George Radu Melidon, după a lui Manolescu Strunga din piața Roman Mușat, dar și multe alte obiective din Roman. Iată aici, în piațeta gării, inaugurarea unui monument ridicat în cinstea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, cel care a devenit din pescar de rând, pescar de oameni, așa cum îl chease Mântuitorul. Acest monument care a fost ridicat va dăinui în ani!”

La eveniment au mai luat cuvântul, subliniind importanța ridicării monumentelor culturale pentru păstrarea memoriei înaintașilor, domnul Iulian Ghercă, directorul Complexului Muzeal Județean Neamț, și domnul profesor Lucian Strochi.

În cuvântul adresat celor aflați în piațeta  gării la inaugurarea ansamblului statuar, Inaltpreasfințitul Părinte Iachim a explicat însemnătatea și rolul ridicării unor monumente simbol, generatoare de moralitate, cultură și spiritualitate în comunitățile urbane:

„Rolul acestui monument nu este acela de a suplini sau diminua importanța celor deja existente, ci de a reflecta o stare de spirit, de a exprima în formă artistică o sinteză a unor trăiri și a unei mentalități dintr-un anumit timp, din timpul în care viețuim... Alexandru cel Bun a apărat și organizat la Roman o biserică și o credință de sorginte apostolică, născută din cuvântul lui Hristos Domnul și venită prin predica celui întâi chemat la apostolat, Apostolul Andrei, botezătorul poporului român și simbolul românilor. Acesta este motivul pentru care am ales să înălțăm în orașul nostru un monument care să vorbească peste timp despre identitatea noastră spirituală, cristalizată prin prezența Sfântului Andrei.

Sfântul Apostol Andrei, pe care astăzi și aici îl putem admira, imortalizat de artist ducându-și crucea în spate cu mâna stângă, este cel care pare a spune că a ales acest altar de jertfă – crucea în formă de x - pentru că nu s-a simțit vrednic să fie răstignit pe o cruce (de formă latină), așa cum Învățătorul său a fost răstignit... Noi am așezat la Roman Crucea Sfântului Andrei - simbol al intersecțiilor, care ne vorbește despre limita dintre cele două lumi, despre intersectarea cerului cu pământul, a dumnezeiescului cu omenescul în persoana lui Hristos, despre depășirea condiției umane în și prin Hristos Domnul.

Crucea răstignirii Sfântului Andrei, ca dimensiune, este mai mică decât trupul său deoarece în iconografia ortodoxă ca și în reprezentarea statuară nu se respectă dimensiunile sau rigorile proporțiilor, ci sfântul este zugrăvit alungit, mult mai mare decât decorul natural în care este reprezentat, pentru a se arăta măreția omului restaurat, spiritualizat, a cărui suflet este mai valoros decât Universul, pentru că el partă în sine pe Dumnezeu creatorul cerului și al pământului.

Tot cu acest prilej, Chiriarhul a precizat motivul pentru care acest ansamblu statuar a fost așezat în fața gării:

“Am așezat acest monument în fața gării deoarece crucea Sfântului Andrei apare în toate intersecțiile unde calea ferată se întâlnește cu drumul rutier. Toți respectă acest semn care ne atenționează să fim atenți, să ne ferim de pericol, de accidente, dar puțini știu semnificația crucii în formă de x, și anume faptul că ea ne amintește de răstignirea Sfântului Andrei, care a preaslăvit pe Dumnezeu în timpul împăratului Nero, în localitatea Patras, pe o astfel de cruce. Semnul crucii Sfântului Andrei ne transmite faptul că învățătura creștină propovăduiește biruința învierii asupra morții, că biruirea necazurilor din lume se realizează prin îndrăzneala în biruința lui Hristos asupra lumii, că trebuie să fim vigilenți, să păstrăm privegherea, să fim atenți, pentru a ne păstra viața.

De asemenea, acest loc în care este amplasată statuia reprezintă un nod rutier, aici aflându-se gara, autogara, drumul care duce în oraș și cel care ocolește orașul; orașul în sine este un nod rutier cu două drumuri dispuse oarecum în forma crucii sfântului Andrei, oferind căi de acces spre unele orașe din Moldova; mai mult decât atât, Romanul se găsește la confluența râurilor Moldova și Siret; apoi, Romanul este cunoscut în istorie ca fiind un nod intercultural-etnic aici existând pe lângă comunitatea românească, comunitatea armeană și cea evreiască și, nu în ultimul rând, Romanul este un nod interconfesional, comunității ortodoxe alăturându-se cea romano-catolică.

La final, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit domnului Balcan Vasile care a ctitorit soclul de piatră placat cu marmură și Primăriei Roman pentru ctitorirea infrastructurii zonei în care este așezat ansamblul statuar, a amplasării pavajului, conectării la rețeaua electrică și înfrumusețării piațetei.

După cuvântul iearhului corul „Laudamus” al Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” a interpretat câteva cântece dedicate Sfântului Apostol Andrei, iar romașcanii prezenți au primit iconițe cu Sfântul Andrei, colăcei și ceai.

Precizăm faptul că statuia de bronz are o înălțime de 3,80 metri, iar soclul de piatră placat cu marmură este situat în axul intrării principale a gării, la 20 de metri distanță de aceasta.

(Pr. Daniel Marari)