Denia celor 12 Evanghelii la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

17 Aprilie 2020

Joi, 17 aprilie 2020, la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, a fost oficiată slujba Deniei celor 12 Evanghelii de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim. Alături de Ierarh au fost prezenți părintele Arhimandrit Pimen Costea, Vicar Eparhial, părintele Arhimandrit Serafim Huzdup, mare ecleziarh, soborul preoților și diaconilor slujitori ai Catedralei „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman.

În Catedrala Arhiepiscopală din Roman a fost oficiată în seara zilei de 16 aprilie 2020 slujba Deniei din Sfânta și Marea Vineri, numită și a celor 12 Evanghelii.

 Una dintre cele mai impresionante, tulburătoare și expresive slujbe religioase, Denia celor 12 Evanghelii a fost săvârşită de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, alături de soborul preoților și diaconilor slujitori în sfântul locaș mușatin.

Ca și în anii anteriori, în timpul Antifonului al XV-lea, în dangătul clopotelor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a purtat în procesiune pe umeri Sfânta Cruce, pe care este pictată răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos, purtând-o în mijlocul bisericii și apoi fiind așezată spre închinare pentru clerici, monahi și monahii.

Urmând modelul ierarhului, toți cei prezenți, preoți și credincioși și-au plecat genunchii închinându-se și rugându-se la picioarele ”Celui ce a spânnzurat pământul pe ape”.

Urcușul duhovnicesc spre sărbătoarea Învierii Domnului va continua la Catedrala din Roman și vineri, 17 aprilie, cu slujbele religioase specifice acestei perioade.

(pr. Daniel-Ionel Marari)