Debutul Concursului Național Catehetic la Parohia Ortodoxă Lazaret din Bacău

În anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, Parohia Ortodoxă Lazaret propune copiilor cu vârsta între 7 și 12 ani, o serie de întâlniri duhovnicești ce au menirea de a-i face să conștientizeze termenul „boală”, cât și îndatoririle față de bolnavi. Cele 10 întâlniri vor avea loc în intervalul orar 09.30 – 11.30, la Așezământul social-filantropic parohial.

Sâmbătă, 10 februarie a debutat acest program catehetic care a tratat tema „Dumnezeu îi iubește pe cei îndelung răbdători în vreme de boală”. Activitatea a început printr-un joc de cunoaștere care a avut rolul de a facilita cunoașterea participanților și totodată de a stabili obiectivele și activitățile care se vor derula.

Pentru a-i acomoda cu învățăturile de credință pe copii, părintele Eugen-Ciprian Ciuche, alături de Iustina Lăcătușu au utilizat metoda brainstorming-ului, precum dezbaterea, problematizarea, povestirea, dar și alte metode menite să faciliteze participanților însușirea de noi cunoștințe. Cei prezenți au putut identifica faptul că boala a apărut ca urmare a căderii în păcat a primilor oameni, iar Dumnezeu intervine în mod pedagogic pentru a mai salva ceva din această cădere, fără a fi autorul bolii.

Copiii au înțeles rolul „vindecării” și că acesta îl realizează Dumnezeu, prin intermediul doctorului, medicamentelor, familiei, prietenilor și al rugăciunii.

A fost lecturată o poveste terapeutică cu morală religioasă, ce are în centru două personaje feminine, Iuliana, o fetiță darnică și, respectiv, cealaltă fată care avea o afecțiune medicală. Pe baza textului au fost adresate întrebări prin care copiii au identificat mai multe îndatoriri pe care le avem față de bolnavi.

Pentru a fixa transferul de cunoștințe s-a discutat, pe baza unui colaj de poze, punând în valoare diversele situații în care se află atât bolnavii, cât și cunoscuții acestora. Copiii și-au ales o imagine care îi reprezintă și au împărtășit cu ceilalți alegerea făcută, pe baza unei experiențe anterioare de interacțiune cu persoanele bolnave.

La sfârșitul întâlnirii, participanții au primit un carnețel pe care vor scrie impresiile lor, cât și temele opționale primite, pe care au posibilitatea de a le rezolva acasă, alături de părinți. Activitatea s-a încheiat cu o rugăciune adresată Maicii Domnului și o delicioasă pizza.

Vizite la bolnavii din parohie, excursii, învățarea de noțiuni catehetice, jocuri și numeroase activități vor fi oferite tuturor celor care vor dori să participe la aceste întâlniri, spre folosul sufletesc nu doar al copiilor și al membrilor familiei, cât și al comunității.

I.L.