Luni, 14 septembrie a.c., la Biserica „Sfinții Voievozi”, cartierul CFR, Bacău, a fost pomenit pictorul Nicu Enea, cel care a pictat biserica în anii 1937 – 1938, perioadă în care, alături de Ioan Diaconescu a pus și bazele Pinacotecii municipale din Bacău.
Unul dintre cei mai apreciați oameni de cultură din istoria Bacăului, pictorul Nicu Enea a fost pomenit ieri, în preajma împlinirii a 55 de ani de la nașterea sa în ceruri (16 septembrie a.c.), în biserica pe care a împodobit-o cu pictură la începutul secolului al XX-lea. Alături de enoriași, preoții bisericii, pr. Paroh Constantin Ciobanu și pr. Inspector Silviu Daniel Matei, au organizat un moment de rugăciune dedicat memoriei celui ce reprezintă un reper pentru cultura băcăuană.
Nicu (Nicolae) Enea (28.05.1897 – 16.09.1960) a rămas în istoria orașului în care și-a petrecut mare parte din viață atât prin inițiativa organizării Pinacotecii municipale, dar mai ales prin pictura cupolei Teatrului Bacovia și realizarea în stil neoclasic a picturii murale a Bisercii închinată Sfinților Arhangheli Mihaiil și Gavriil, din cartierul CFR.
Pictura Bisericii „Sfinții Voievozi” se remarcă prin tehnica de realizare numită incausto (encausto), care întrebuințează, în loc de ulei, ceară curată de albine, la care se adaugă rășină și puțin lac, care se aplică pe tencuiala proaspătă. Amestecul de ceară, rășini, lac și praf de diferite culori (oxizi) se prepara la foc potolit, aplicarea sa dând apoi picturii transparență, relief și culoare. Ceara de albine face ca pictura să nu crape și să reziste umezelii și invaziei ciupercilor. Deși a suferit odată cu trecerea timpului, pictura realizată de Nicu Enea se păstrează încă, fiind restaurată la finele secolului al XX-le de către pictorul Gh. Zărnescu.