Luni, 16 mai 2016, în cea de-a cincea zi a manifestărilor dedicate Episcopului Melchisedec, în sala de festivități a Liceului Teologic ”Episcop Melchisedec” din Roman, a avut loc un atelier de lucru la care au participat elevii liceelor și seminariilor teologice din județul Neamț.
Luni, 16 mai 2016, în sala de festivități a Liceului Teologic ”Episcop Melchisedec” din Roman, a avut loc un atelier de lucru la care au participat elevii liceelor și seminariilor teologice din județul Neamț. Grupuri de 10 elevi din fiecare școală au lucrat la întocmirea unui repertoriu din slujba Episcopului Melchisedec, cuprinzând texte compuse de către Înaltpreasfințitul Ioachim, extrase din documentația realizată pentru canonizarea ilustrului ierarh romașcan. După ce s-a lucrat la șase piese (Condacul, Mărimurile, Troparul, Sedelnele a II-a și a III-a și cântarea I din Canon), dirijate de către elevi, Corala Sfinților Nemțeni, ce poartă numele încredințat de către Înaltpreasfințitul Ioachim, a participat la slujba vecerniei în Catedrala Arhiepiscopală, unde răspunsurile la strană s-au dat alternativ de către coriștii celor patru licee, apoi au susținut recitalul pregătit.
Părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar administrativ, a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim tinerilor participanți, după care a lansat îndemnul ca Melchisedec Ștefănescu să fie urmat ca model de către seminariști, cu precădere în râvna de a-și lărgi universul cunoașterii. Tot acum părintele vicar a vorbit elevilor despre modul în care Melchisedec Ștefănescu a înțeles să fructifice timpul petrecut ca elev în școală asimilând foarte multe cunoștințe din diverse domenii și putând fi prin aceasta un model pentru tinerii seminariști de astăzi, despre modul părintesc în care a înțeles să sprijine și să încurajeze pe cei mai râvnitori dintre elevii seminariști, dar și despre implicarea sa majoră în ctitorirea de școli teologice, ca locuri ale formării viitorilor preoți ai bisericii. „Melchisedec a reformat nu doar seminarul de la Roman, ci și pe cel de la Huși și a înființat seminarul de la Izmail și apoi pe cel de la Galați, peste tot încercând să atragă atenția asupra culturalizării tinerilor preoți”.
De asemenrea, părintele vicar a îndemnat pe tinerii elevi să păstreze canonul cântării bizantine specifice duhului ortodox și să evite influențele care pot altera frumusețea cultului apelând pentru aceasta tot la ierarhul omagat zilele acestea la Roman și arătând în cuvântul său faptul că acesta a avut și preocupări muzicale: „Melchisedec are un tratat de Muzică bisericească cu totul de excepție în care prezintă idei reformatoare vorbind despre uniformizarea cântării bisericești”.
La final, părintele vicar administrativ a înmânat celor patru corale Diplome de vrednicie și daruri din partea Înaltpreasfințitului Părinte Iachim încurajând pe tineri să studieze și să fructifice timpul căutând ceea ce poate fi mai valoros pentru suflet.
Ne bucurăm că acest atelier de lucru a ajuns la a cincea ediție. Satisfacțiile sunt întreite pentru participanți. Mai întâi, datorită componentei didactice, repertoriul abordat presupunând un exercițiu de măiestrie, apoi a uneia spirituale, pentru musafiri un pelerinaj în cetatea lui Melchisedec având conotații duhovnicești. În cele din urmă, acest atelier constituie o mostră de comuniune între instituțiile de învățământ teologic din județul Neamț, realizată cu credința că școlile vocaționale reprezintă un câmp de excelență în cadrul învățământului românesc în general. Mulțumim instituțiilor partenere, Seminarului Teologic ”Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, Seminarului Teologic ”Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Piatra Neamț și Liceului Teologic ”Cuvioasa Parascheva” din Agapia, dar mai ales mulțumim Înaltpreasfințitului Ioachim, cel ce a dat binecuvântare ca acest exercițiu de comuniune să continue și anul acesta în cadrul Zilelor Melchisedec Ștefănescu.
(Pr. Ionuț Amărinii)