Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, joi, 3 mai 2018, de la ora 17.00, în spațiul pus la dispoziție de Complexul Sportiv și de Agrement „Moldova” din Roman, Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului și Orchestra Folclorică „Muzica Divertis” din Chișinău, dirijate de arhidiaconul Ion Iulian Dumitru au încântat publicul romașcan printr-un spectacol dedicat Centenarului Marii Uniri.
Concertul extraordinar de folclor și cântece patriotice „Noi suntem ai României”, în interpretarea coral-instrumentală a Coralei „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului și a Orchestrei Folclorice „Muzica Divertis” din Chișinău, dirijate de arhidiaconul Ion Iulian Dumitru, a constituit un moment unic pentru romașcanii iubitori de tradiție și folclor autentic românesc.
În cuvântul de deschidere, părintele Ciprian Ignat, moderatorul acestui regal muzical, a urat bun venit romașcanilor, anunțând totodată faptul că organizarea unui astfel de eveniment dedicat Centenarului reprezintă un strop de recunoștință pe care generația de astăzi înțelege să îl așeze la rădăcina arborelui libertății de care se bucură românii de pretutindeni.
Seara a debutat cu momentul artistic oferit de un grup de tineri din localitatea Horia, îmbrăcați în frumoase costume populare ale căror motive tradiționale exprimă fărâme din patrimoniul spiritual nemțean, care au binedispus publicul prezent prin cântec și joc.
După o succintă trecere în revistă, de către moderatorul evenimentului, a palmaresului realizat în numeroase prestații muzicale naționale și internationale de către Corala „Armonia” și Orchestra Folclorică „Muzica Divertis” din Chișinău, dirijate de arhidiaconul Ion Iulian Dumitru, artiștii au încântat publicul cu un florilegiu de cântece populare și patriotice stârnind ropote de aplauze. Din repertoriul renumiților membri ai Coralei Armonia nu au lipsit cântecele care au reamintit auditoriului vitejia soldatului român și spiritul de sacrificiu, sentimentele curate ale țăranului de altă dată, credința dreaptă și trăirea autentică românească. Buchetul de cântece a reușit să aducă în actualitate patrimoniul spiritual pe care înaintașii ni l-au lăsat prin vers și cânt, să miște inimile celor prezenți și să introducă auditoriul într-o atmosferă de profundă simțire a ceea ce ne definește ființa națională: credința și neamul.
Activitatea din această seară a avut și un caracter umanitar, părintele protopop Dragoș Munteanu, organizatorul evenimentului, anunțând faptul că prin ajutorul oferit de cei prezenți, un grup de tineri proveniți din familii defavorizate ce locuiesc în zonele limitrofe Romanului, și care participă la activitățile școlare și extrașcolare organizate în cadrul unităților de învățământ de proveniență, vor putea beneficia, pentru prima dată în viața lor, de câteva zile de vacanță, bucurându-se de ceea ce alți copii de seama lor trăiesc în fiecare vară.
Totodată, domnul Vasile Balcan, pentru sprijinul acordat organizării acestui eveniment, a primit din partea inițiatorilor, Diploma de Excelență.
La final, părintele protopop a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru binecuvântare, preoților romașcani pentru sprijinul acordat în organizarea activității, gazdei, publicului prezent, precum și celor care au încântat vocal și instrumental pe romașcani.
Această acțiune se înscrie în seria de activități culturale pe care Protopopiatul Roman le derulează în acest an, declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca fiind „Anul Omagial al unității de credință și de neam și Anul Comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918”.