Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în perioada 13 – 16 mai 2023, în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului se desfășoară evenimentul cultural-religios Zilele „Episcop Melchisedec Ștefănescu”, ajuns anul acesta, când s-au împlinit 200 de ani de la nașterea sa, la a XXIII-a ediție.
Ca rod al recunoștinței pe care generația de astăzi a fiilor și fiicelor duhovnicești ai Eparhiei Romanului și Bacăului o poartă „celui mai luminat episcop al românilor”, duminică, 14 mai 2023, la Catedrala „Înălțarea Domnului” din Bacău a avut loc o conferinţă susţinută de către părintele Nicolae Hurjui, paroh al acestui sfânt lăcaş, după care a urmat un concert susținut de Corala „Episcop Melchisedec Ștefănescu” a preoților băcăuani.
Cuvântul de introducere al conferinţei a fost susţinut de părintele protoiereu Ciprian-Eugen Ciuche, care a prezentat evenimentele planificate în vederea elogierii episcopului Melchisedec Ştefănescu. Au fost aduse mulţumiri părintelui Arhimandrit Pimen Costea, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului pentru frumoasa conferinţă susţinută pe data de 13 mai la Buhuşi, precum şi tuturor preoţilor implicaţi în desfăşurarea acestui eveniment.
După prezentarea structurii conferinţei, a dat cuvântul părintelui conferenţiar, care, indicând locul unde este zugrăvit chipul episcopului Melchisedec Stefănescu pe coloana principală din biserica subterană a Catedralei din Bacău, şi-a arătat evlavia faţa de vlădica Melchisedec, explicând că alături de Preasfinţia sa sunt zugraviţi şi alţi corfei români care îşi aşteaptă canonizarea.
Începuturile vieţii episcopului comemorat şi a familiei acestuia au fost asemanate, pe bună dreptate, cu cele ale Sfântului Vasile cel Mare, deoarece în familia sa s-au ridicat încă un ierarh şi două maici stareţe. Urcuşul prin şcoală a fost unul deosebit, culminând cu susţinerea licenţei în limba latină, un lucru rar şi pentru vremea aceea, a remarcat părintele conferenţiar. De remarcat sunt şi cărţile ce au vazut lumina tiparului prin strădania episcopului Melchisedec, atât de necesare seminarului înfiinţat de Preasfinţia Sa. De altfel, imagini din cărţile tipărinte de ierarh au fost prezentate la intrarea în catedrală pe un suport modern, alături de citatul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, care face referire la persoana celui elogiat.
Părintele Hurjui a vorbit şi despre testamentul lăsat de vlădica Melchisedec, punând accent pe înfiinţarea Grădiniţei de lângă Centrul eparhial.
În încheiere, Corala „Episcop Melchisedec Ştefănescu”, alcătuită din preoţi băcăuani şi dirijată de părintele protoiereu, a interpretat o suită de cântări religioase, reamintind faptul că anul acesta a fost decretat de Patriarhia Română „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.