Astăzi, 11 mai 2017, la Liceul Teologic ,,Episcop Melchisedec” din Roman a avut loc o întâlnire culturală a preoților din protopopiatul Roman. Evenimentul cultural-duhovnicesc a fost marcat de susținerea unei conferințe despre viața și activitatea Episcopului Melchisedec Ștefănescu, de către PC Părinte Pimen Costea, vicar administrativ, întâlnirea fiind un preambul al ”Zilelelor Episcop Melchisedec Ștfănescu”, ajunse anul acesta la a XVII-a ediție.
În data de 11 mai a.c. la Liceul Teologic ,,Episcop Melchisedec” din Roman a fost organizată de către protopopiatul Roman o conferință cultural-duhovnicească la care au fost prezenți alături de PC Vicar administrativ Pimen Costea și de părinții consilieri și inspectori eparhiali, toți preoții protopopiatului Roman, precum și elevi ai instituției de învățământ romașcane, precum și foști elevi și cadre didactice. Întâlnirea culturală a fost moderată de părintele protopop Dragoș Munteanu.
Parintele vicar administrativ, în conferința susținută, a elogiat mareția și frumusetea misiunii Episcopului Melchisedec Ștefăneascu, descriind viața lui, copilăria și perioada studiilor, vorbind totodată și despre dimensiunea iubirii în opera Episcopului nepereche.
,,Episcopul Melchisedec Ștefănescu și-a format de-a lungul timpului o singură dorință și anume aceea de a ajunge sfânt. Fie că suntem clerici sau laici, fiecare dintre noi nutrește acest sentiment al sfințeniei. Însă el se conturează și crește în sufletul nostru de la vârsta prunciei. Trăgându-se dintr-o familie cu vechi rădăcini preoțești, tânărul Mihail și-a dezvoltat de-a lungul timpului aptitudinile duhovnicești printr-o viață trăită cât mai aproape de biserică și în sânul ei printr-o viață și rânduială de rugăciune foarte stricte. La animat dragostea de rugăciune pe tot parcursul vieții sale. A avut de asemenea parte de o activitate cărturărească deosebită pe care a deprins-o prin mai multe instituții, în seminariile teologice ale vremii și la Academia Teologică de la Kiev. După cum bine stiți el nu s-a oprit doar la niște informații, ci vorbea fluent limbile franceză, germană, ebraică, greacă, rusă și bineînțeles limba română. Lucrul acesta l-a ajutat să pătrundă în literatura de specialitate teologică. A avut o atât de profundă trăire și o atât de mare credință încât tot ceea ce trata și scria gravita în jurul în Dumnezeu. Melchisedec a rămas până astăzi prin scrierile sale un model de urmat pentru fiecare dintre noi.Tuturor le vorbea, elevilor sau colegilor din Sinod, despre Dumnezeu ca despre un bun prieten al său, despre dragostea vieții sale care se constituia în persoana lui Iisus Hristos și bineînțeles niciodată, dar absolut niciodată nu avea toleranță față de cei care ar fi împroșcat cu vorbe sau gesturi împotriva divinității, pentru că nu putea tolera o astfel de atitudine și un astfel de comportament ”, a subliniat printre altele Părintele Vicar Pimen Costea, în cuvântul său.
După conferință, preotul Țuscanu Florin a prezentat în format power-point aspecte de la slujba de înmormântare a Episcopului Melchisedec, aducând în actualitate imagini de colecție de la acest moment, documente, scrisori și cuvinte funebre adresate de personalitățile timpului de atunci, precum și fotografii inedite din Romanul de la sfârșitul secolului al XIX - lea. La final, preotul protopop a mulțumit tutoror celor prezenți invitândui ca în perioada 14-16 mai să i-a parte la Zilele „Episcop Melchisedec Ștefănescu”, la împlinirea a 125 de ani de la nașterea în ceruri a marelui ierarh romașcan, eveniment patronat de către Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.
(Pr. Daniel Marari)