Conferința de închidere a cursului de formare profesională adresat clericilor Eparhiei Romanului și Bacăului „Informare și comunicare pentru vindecare”

Marți, 25 iunie, „Universul sănătății” din Bacău, va găzdui un eveniment deosebit dedicat programului social eparhial de formare profesională  „Informare și comunicare pentru vindecare”. Acest program a fost implementat în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și s-a desfășurat pe parcursul a cinci luni, fiind destinat clericilor din cele cinci protopopiate ale eparhiei si s-a organizat in contextul Anului omagial si pastoratiei si îngrijirii bolnavilor, fiind absolvit de 153 de preoți.

Programul Evenimentului

Evenimentul va debuta la ora 9:00 cu sosirea participanților, urmată de Slujba de Tedeum la ora 9:30. La ora 9:45, va avea loc prezentarea rezultatelor proiectului, unde vor fi evidențiate competențele dobândite, numărul cursanților instruiți, copiii și părinții consiliați, precum și cadrele didactice formate profesional.

La ora 10:30, Arhidiac. Lect. Univ. Dr. Sorin Mihalache, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași și doctor în științe medicale, va susține o conferință despre pastorația copiilor și tinerilor cu deficiențe. Părintele arhidiacon este un specialist de renume în domeniul social-medical, iar preoții cursanți vor avea ocazia să afle mai multe despre neurodiversitate și modalitățile de integrare a dizabilităților pentru o mai bună înțelegere și acceptare a dizabilității.

Un moment deosebit al evenimentului va fi la ora 12:00, când Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului va rosti un Cuvânt de binecuvântare și apreciere asupra acestui demers deosebit. Arhipăstorul va evidenția importanța cursurilor urmate de cei 150 de preoți și întâlnirile specialiștilor eparhiei cu peste 200 de copii cu deficiențe și părinții lor. Totodată, vor fi înmânate certificatele de creditare clericală pentru participarea la aceste cursuri și oferirea unor cadouri tinerilor și copiilor cu dizabilități care au participat la acest program.

Evenimentul se va încheia la ora 13:00, după susținerea unor momente artistice susținute de o parte dintre copiii cu dizabilități care au participat la aceste activități pe parcursul programului, urmând servirea unei gustări, care va oferi participanților un moment de socializare și schimb de impresii.

Importanța Programului

Acest program de formare pentru clerici este deosebit de important în contextul Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor. Implementarea programului a fost posibilă datorită eforturilor susținute Sectorului social -Filantropic si Misionar, al protopopiatelor si al colaboratorilor formatori, Rasofora Dr. Miriam Dascălu si pr. psiholog Aurel Cârlan. Cursurile au inclus module esențiale pentru dezvoltarea competențelor preoților în domeniul social-medical, oferindu-le instrumentele necesare pentru a sprijini comunitățile pe care le deservesc.

Temele abordate în cadrul programului social-educațional eparhial de formare profesională a clericilor au fost:

Curs 1 Modul 1. Perspectiva teologică, pastorală şi socială:

Perspectiva Teologică

  1. Conceptul de persoană: Înțelegerea antropologică și teologică a persoanei, inclusiv a persoanei cu dizabilități;
  2. Lectura biblică a dizabilităților: Abordarea hristică a dizabilităților comparativ cu medicina și știința din perioadele anterioare.

Perspectiva Pastorală

  1. Acceptarea în Biserică: Integrarea persoanelor cu dizabilități în comunitatea religioasă;
  2. Sf. Taine: Botezul, Spovedania și Împărtășania administrate persoanelor cu dizabilități;
  3. Acompanierea părinților: Sprijin prin psihoterapia ortodoxă și asistența socială.

Curs 2 Modul 1. Abordarea psiho-medicală a dizabilităţilor:

  1. Ce sunt dizabilitățile și care sunt tipurile lor?;
  2. Funcționarea cognitivă a persoanelor cu dizabilități;
  3. Nevoi, așteptări și integrarea persoanelor cu dizabilități în diferite contexte de viață;
  4. Jocuri de rol și scenarii pentru înțelegerea practică;

Curs 3. Curs depresie și anxietate

Activități de sensibilizare și suport:

  1. Liturghie pentru copiii cu dizabilități;
  2. Predică de încurajare a familiilor cu copii cu dizabilități sau alte boli grave;
  3. Gustare împreună în biserică;
  4. Jocuri și activități diferite pe covor în biserică sau în alt spațiu amenajat;
  5. Întâlnire non-formală cu părinții: Acceptarea și gestionarea dizabilităților, bolilor grave, autismului, deficitului de atenție, tulburărilor de limbaj și trizomiei în viața de zi cu zi;

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dorim să exprimăm recunoștința noastră profundă față de toți cei implicați în organizarea și desfășurarea acestui program. De asemenea, adresăm mulțumiri speciale Diac. Lect. Univ. Dr. Sorin Mihalache pentru participarea și contribuția sa valoroasă. Sperăm ca acest eveniment să fie un prilej de îmbogățire spirituală și profesională pentru toți participanții și un pas important în direcția îngrijirii și sprijinirii celor în nevoie.

Vă așteptăm cu drag la „Universul sănătății” din Bacău pentru a celebra împreună realizările acestui proiect remarcabil.

Pr. Ilarion Mâță