Conferință administrativă a preoților din Protopopiatul Buhuși

Astăzi, 31 ianuarie 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim a avut loc la Protopopiatul Buhuși prima conferință administrativă a preoților buhușeni în prezența PC. Pr. Protopop Vasile Cozma.

 

Pe ordinea de zi au fost discutate probleme administrative, culturale și social – filantropice, părintele Protopop făcând o prezentare amănunțită a raportului din anul 2016 la nivel de protopopiat.

De asemenea, s-a hotărât  ca în luna februarie să se stabilească temele ce vor fi dezbătute la conferințele pastoral – misionare în contextul „Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română” și susținătorii acestora, totodată fiind lansată ideea identificării la nivelul fiecărei parohii a preoților și credincioșilor care au apărat Biserica în perioada comunistă, urmând ca la următoarele conferințe să se comunice numele celor care au îndurat prigoana comunistă făcându-se și un raport la nivel de protopopiat în acest sens.

În contextul „Anului omagial al iconarilor și pictorilor bisericești”, părintele protopop a prezentat conceptul Concursului Național de Creație „Icoana și școala mărturisirii”, care se va derula la nivel de Patriarhie, dar în același timp, a cerut ca în fiecare parohie să fie organizate concursuri de pictură religioasă în care să fie implicați copiii alături de cadrele didactice.

Totodată a fost discutată problema cercurilor pastorale care se vor întruni în fiecare trimestru și, de asemenea, au fost desemnați și preoții care vor face parte din Consiliul duhovnicesc organizat la nivelul Protopopiatului Buhuși.

La final, părintele protopop Vasile Cozma a propus celor prezenți ca Sinaxa anuală a preoților din Protopopiatul Buhuși să aibă loc în ziua de 6 iulie 2017, în contextul împlinirii a 70 de ani de la ultima procesiune cu Moaștele Sf. Cuvioase Parascheva (cunoscut fiind faptul că după anul 1947, în perioada comunistă, a fost interzisă orice manifestare religioasă) la Parohiile Filipești și Berești-Bistrița II, tot atunci poposind o noapte și la sfințirea Catedralei „Sf. Nicolae” de la Buhuși, actul de sfințire și mărturiile credincioșilor fiind dovada acelui eveniment.