În primul trimestru al anului 2019, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în l0 parohii din Protopopiatul Roman s-a implementat Proiectul Naţional Catehetic „Hristos: sufletul satului meu”, ediţia 2019. Pentru a asista la nivel de corectare pe protopopiat a fost delegat din partea Centrului eparhial părintele Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial al Biroului de catehizare și activități cu tineretul.
În contextul Anului omagial 2019, al satului românesc, aproximativ 764 de copii, sub coordonarea preoților și a cadrelor didactice, au scris eseuri, compuneri, poezii și rugăciuni, au învățat cântece populare, au pictat icoane şi au realizat elemente de artă decorativă, cu scopul de a valorifica tradițiile, portul și obiceiurile ancestrale ale poporului român. În data de 9 aprilie a.c., Clubul copiilor din Roman, coordonat de domnul director Ilie Boloca, a găzduit prezentarea și evaluarea portofoliilor finale ale grupurilor parohiale de tineri înscrise în proiect. Prezentările s-au făcut de către reprezentanții parohiilor, atât în mod verbal, dar și prin utilizarea mijloacelor tehnice, precum prezentarea în Power Point sau clipuri video.
Comisia de evaluare a fost formată din profesor doctor Carp Monica-specialist în Artă Decorativă, profesor disciplina Religie Rusu Mihaela, profesor de Limba și Literatura Română, Ramona Cazacu și profesor de Arte plastice, Prisăcaru Cristinel, evenimentul desfășurându-se sub atenta diriguire a părintelui protopop Dragoș Alexandru Munteanu. Lucrările copiilor, participanți din parohiile înscrise, au fost evaluate și punctate de către comisie, câștigătoare fiind Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Horia. Proiectul la nivel parohial s-a desfășurat sub coordonarea preotului Gheorghe Smerea și a doamnelor învățătoare Mititelu Carmen și Gârbea Tatiana de la Școala Gimnazială „Carmen Sylva” din localitatea Horia.
„Salutăm inițiativa Pf. Părinte Patriarh Daniel de a evidenția și răsplăti, în acest an omagial, pe toți cei implicați în viața bisericii, slujitori ai altarelor, ai catedrelor și ai comunităților și totodată de a promova satul românesc și tradițiile de veacuri ale străbunilor noștri, participante la acest proiect patriarhal’’, a subliniat părintele protopop, Dragoș Alexandru Munteanu. (pr. Gabriel Adrian Andrei)