În contextul Anului omagial al unității de credință și de neam și al comemorării făuritorilor Marii Uniri, în sala festivă a Protoieriei Sascut „Episcop Teodosie Atanasiu” a avut loc luni,12 martie 2018, premierea câştigătorilor concursului naţional de creaţie Unirea: libertate și unitate, etapa pe protopopiat. Delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost PC Pr. Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial în cadrul sectorului cultural al Administrației Eparhiale.
Competiţia s-a adresat copiilor participanţi la grupele catehetice din parohiile înscrise în Programul catehetic național „Hristos împărtăşit copiilor", coordonați de preoți, profesori de religie, profesori de istorie, profesori de limba și literatură română, profesori de educație plastică, profesori de educație muzicală și tuturor celor care contribuie la cultivarea dragostei față de țară și Biserică. Scopul a fost acela de a-i educa pe copiii implicați în sensul respectării valorilor tradiționale și al afirmării propriei identități religioase, culturale și naționale.
Concursul cultural-artistic s-a desfăşurat în perioada 1 decembrie 2017 – 31 ianuarie 2018, pe următoarele secţiuni: literară, artistică și multimedia. În Protoieria Sascut s-au înscris 15 parohii și școli din mediul rural cu un număr de 504 elevi, care timp de câteva luni au participat la activități cultural-artistice și educațional-recreative, omagiind unitatea de credință și neam prin dezbateri istorice, jocuri de rol, colaje, expoziții de desene și icoane, creații literar-artistice și multimedia. Lucrările participante au recunoscut credinței creștine calitatea de element constitutiv al conștiinței de sine a românilor, al identității românești și a tradiției poporului român.
Din comisia de evaluare au făcut parte PC Pr. Ioan Negoiță, Protoiereu al Protoieriei Sascut, PC Pr. Dr. Adrian Alexandrescu, Inspector școlar la disciplină Religie, profesor Ionela Sandu, director al școlii Gimnaziale Sascut, profesor de Educație plastică și profesor Carmen Stanciu, director adjunct și profesor de Limba și literatura Română.
Au fost evaluate proiectele depuse la etapa pe protopopiat, iar pentru etapa eparhială s-au calificat, în conformitate cu regulamentul de desfăşurare al concursului, parohiile: Păncești, Fulgeriș, Corbasca, Fântânele, Orbeni I, Scurtă II, Valea-Seacă I, Motoșeni, Sascut-Sat, Sascut-Târg, Conțești, Slobozia Bacău II, Răcăciuni, Bălcuța și Berești.
În urmă jurizării, a fost declarată câştigătoare Parohia Conțești, coordonatori Pr. Miron Ionuț-Constantin și prof. Dan Temelie, prof de istorie. Pe locurile următoare s-au clasat Parohia Valea-Seacă I, – locul II, coordonator prof. Tăbușcă Zânica și Parohia Sascut-Târg – locul III, coordonator prof. Bernacic Cristinel.
PC Pr. Ion Negoiță a felicitat copiii implicați, preoții și profesorii de religie, coordonatori ai acestui concurs, prezenți la evaluare, urmând ca proiectele câștigătoare să fie premiate la nivelul Protoieriei Sascut și să reprezinte această instituție la etapa pe eparhie.