Din amintiri ale curățeniei lumii satului creștin românesc, în Anul Omagial al Satului Românesc, s-a conturat Ediția a II -a a Concursului CUltural-educativ “Jertfă și Recunoștință – Biserica din sat și satul din Biserică”, concurs organizat și desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, de către Protoieria Onești în parteneriat cu peste 35 de școli și licee de pe raza protoieriei.
Acest Concurs cu premii destinate învățământului primar, gimnazial și liceal, s-a desfășurat pe următoarele Secțiuni:
- FOTOGRAFIE (biserica, troițe, case și chipuri creștine)
- DESEN / CREAȚIE (specific pe tradiția creștină)
- PORT POPULAR (prezentare)
- PRICESNE / CÂNTEC POPULAR TRADIȚIONAL
Cu peste 500 de elevi, cadre didactice și îndrumători participanți, peste 600 de lucrări sau piese interpretate sau prezentate, acest concurs s-a dovedit a fi și în acest an, unul de anvergură.
Cum ziua de 1 iunie este un prilej binecuvântat să vorbim despre copilărie, neuitând cuvintele Mântuitorului: „Adevărat zic vouă: Cine nu va primi împărăţia lui Dumnezeu ca un copil nu va intra în ea” (Marcu, 10, 15), Protoieria Onești a desfășurat Sfânta Liturgie la Biserica Monument Borzești, locul obârșiei tradiției moldovemnești și a organizat festivitatea de premiere a câștigătorilor concursului la Clubul Elevilor Școlii Gimnaziale Ghiță Mocanu din Onești.
Alături de Părintele Pprotopop Ion Bârgăoanu, în calitate de organizator al evenimentului, au participat Pr. Prof. Doctor Adrian Alexandrescu din partea Inspectoratului Școlar Județean Bacău și numeroși Preoți Parohi, cadre didactice și Îndrumători, dar și mulți elevi și copii participanți în cadrup concursului, alături de părinții acestora. Într-un cadru festiv, s-au înmânat premii, s-a cântat, dansat și au fost prezentate straie populare moldovenești, specifice zonei.
Pentru că cei ce îl găsesc pe Dumnezeu la vârsta nevinovăției, îl poartă alături prin viață. Nimic nu mai izbutim să facem pentru a ne reîntoarce în copilărie fizic, dar putem să devenim asemenea pruncilor, duhovnicește. Nu este imposibil. Căci Iisus ne-a arătat calea. Am învăţat de la ei că prin iertare şi iubire, necurmate rugăciuni şi milostenie, post şi lacrimi de pocăinţă, spovedanie şi împărtăşanie cu dumnezeieştile taine putem să redobândim curăţenia veşmântului sufletesc, haina luminoasă primită la sfântul Botez şi păstrată neprihănită în anii copilăriei. (Bianca Bolocan, asistent social)