Concert de Florii la Parohia „Învierea Domnului” din Bacău

Duminica Floriilor a adus în Bacău nu doar bucuria praznicului, ci și o adiere duhovnicească aparte, prin concertul intitulat „Întoarcerea către origini”, organizat cu binecuvântarea și sub directa îndrumare a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Evenimentul s-a desfășurat în Catedrala „Învierea Domnului” din Bacău, unde spațiul liturgic s-a transformat într-un tărâm sonor și rugător, în care cântarea bizantină a înălțat sufletele în întâmpinarea Mirelui Hristos.

Concertul a fost deschis printr-un moment simbolic: primirea Înaltpreasfințitului Ioachim cu ramuri înverzite, pe fundalul cântării „Iată Mirele vine”, într-o atmosferă de lumină și rugăciune. Copiii, purtând candele aprinse, au urcat pe solee, completând un cadru plin de emoție.

Părintele Alexandru Grigoraș, protopop de Sascut, împreună cu corala Protopopiatului, a oferit un moment de profunzime, prin răspunsurile liturgice interpretate în trei limbi – română, greacă și arabă – alături de invitații speciali ai serii: protopsaltul grec Angelos Achtinoudis și interpreta libaneză Ribale Wehbe. Diversitatea lingvistică a subliniat universalitatea cântării bisericești, care unește în duh popoare și culturi.

Un fir roșu al serii a fost poezia „Ontologia morții și a Învierii”, compusă și recitată în trei momente distincte de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim. Versurile au adus în fața celor prezenți o meditație profundă despre sensul suferinței, al morții și biruinței vieții prin Hristos Cel Înviat.

Părintele Alexandru Grigoraș a introdus publicul în atmosfera Deniilor printr-un repertoriu psaltic interpretat cu rafinament, însoțit de o prezentare care a evidențiat valoarea și osteneala muzicii bisericești autentice.

Protopsaltul Angelos Achtinoudis, stabilit în România și slujitor la Mănăstirea Pângărați, a adus în scenă tradiția muzicală a Greciei ortodoxe. Cântările sale, lucrate cu măiestrie, au fost ca o punte între munții Athosului și tărâmurile Moldovei, înălțând sufletele către cer.

Ribale Wehbe, tânăra psaltă libaneză cunoscută deja publicului băcăuan, a impresionat prin sensibilitatea și intensitatea interpretărilor. Ea a adus înaintea celor prezenți fragmente din Prohodul Domnului, un imn închinat Maicii Domnului, precum și cântări din Postul Mare și din Săptămâna Patimilor, culminând cu „Hristos a înviat” – în limba arabă. Astfel, întâlnirea a devenit un veritabil schimb de har între culturi.

Momentul final a reunit cele trei voci – română, greacă și arabă – într-o interpretare înălțătoare a imnului „Agni Parthene”, unind inimile în aceeași cântare de slavă adusă Maicii Domnului.

În cadrul serii a fost prezentată pe scurt activitatea filantropică a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. În acest context, părintele consilier Ilarion Mâță a declarat:

„Patriarhia Română a rămas, de peste 20 de ani, cel mai important actor social, având peste 900 de proiecte sociale derulate. Și noi, în eparhia noastră, la îndemnul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, unim rugăciunea cu fapta bună. Eparhia noastră a reușit ca, anul trecut, să aline suferința a peste 102.000 de persoane. Este o cifră importantă și, cu smerenie, afirmăm faptul că numai prin iubirea Preasfintei Treimi și dragostea părintească a ierarhului nostru putem ajunge la inima acestor persoane. Sunt cifre în spatele cărora se află osteneala Înaltpreasfinției Sale și a colegilor preoți, precum și a ONG-urilor eparhiale, toată această jertfă fiind pusă în operă prin dragostea față de oameni.”

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adresat un cuvânt de binecuvântare și îndemn pentru Săptămâna Mare:

„Ne-am învrednicit să ajungem din nou în această frumoasă săptămână a Pătimirilor, care ne duce către Paștele suprem. Mulțumesc și eu părinților acestei parohii și interpreților care au venit de departe pentru a încânta prin cântările acestea fixate în imnografia universală, și ați văzut ce frumusețe și ce sevă duhovnicească au toate acestea.
Astăzi, fiind Duminica Floriilor și a celor ce poartă nume de flori, am convenit cu preoții acestei biserici să oferim, ca dar al gingășiei, câte o floare, pe care să o aduceți, în Vinerea Mare, și să o puneți la picioarele Mântuitorului răstignit pe cruce.

La final, părintele Ionuț Avram, parohul bisericii, a vorbit despre importanța și organizarea acestui eveniment:

„Evenimentul cultural-religios derulat astăzi la Parohia „Învierea Domnului” din Bacău a fost un pelerinaj muzical organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, care a dorit ca poezia și operele muzicale să aducă unitate. Seara aceasta a fost epică, prin prezența ierarhului nostru, dar și prin prezența oficialităților județene și locale ale Bacăului, precum și a conducătorilor multor instituții de stat și private ale acestui oraș. Au fost prezenți și mulți credincioși care au dorit să fie martori la această splendoare muzicală, dedicată credinței și frumosului. Acest eveniment s-a dorit a fi o bucurie a Floriilor, o pregătire pentru Pătimirile Domnului și, nu în ultimul rând, o pregătire pentru Înviere.”

Prin acest eveniment, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a oferit nu doar un concert, ci o veritabilă cateheză prin cântare – o chemare la rugăciune și o întoarcere smerită către originile credinței. (pr. Răzvan Radu)