Cinstirea ocrotitorului Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”

Din mila lui Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, anul acesta vom întâmpina cu bucurie, marea zi a hramului închinat Sfântului și Marelui Ștefan, Domn al Moldovei și Apărător al dreptei credințe strămoșești. Strigătul său peste veacuri pentru apărarea credinței și păstrarea țării neîmpărțite a cultivat în mintea și inima românului dorința de unitate și tradiție, de readucere aminte a tot ce înseamnă glie, neam și țară.

Cu aceste gânduri dorim să purcedem la drum și să strigăm și noi cu putere: „Trăiască Măria sa, Ștefan!”, trăiască în sufletul nostru și-n fapta noastră!

Și anul acesta, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” își va cinsti ocrotitorul. În Paraclisul „Sf. Dionisie Exiguul”, miercuri, 1 iulie, începând cu ora 18.00, se va oficia Vecernia cu Litie și Utrenia Sf. Voievod, urmând citirea psaltirii până la ora 24.00.

De ziua hramului asociației, va fi oficiat Acatistul Sf. Voievod, Sf. Liturghie, rugăciuni pentru oprirea pandemiei, slujba de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra viețuitorilor, ostenitorilor și binefăcătorilor Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel  Mare – Hârja” și a întregului Complex social – medical pus sub ocrotirea Binecredinciosului Voievod, încă din anul 2006 și Parastasul  pentru ctitori.

Deoarece contextul nu este cel mai favorabil pentru întânirea cu cei mici la activitățile culturale, educaționale, sportive și sociale specifice hramului, întâlnirea va fi mutată în mediul virtual, în intervalul 12.00-14.30 :

Join Zoom Meeting https://us04web.zoom.us/j/5319056296?pwd=UVhDMkZZOGJMN1B1MnB5MDNveHNFQT09 Meeting ID: 531 905 6296 Password: harja

Aici se vor întâlni o parte dintre copii, beneficiari ai Centrului de zi și instructorii - educatori, la următoarele ateliere pregătite anterior: pictură și desen (se va picta sau desena chipul Sf. Ștefan); poezie și eseu (vor putea compune texte lirice, poezie și proză), viața și minunile Sf. Voievod  și vor intona cântece patriotice specifice.

-----------

Așezământul social – filantropic  „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” de la Hârja a fost înființat în luna mai 2006, Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice aparținând Parohiei Hârja, fiind inaugurat de către IPS Ioachim.  Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” a fost generată la propunerea Părintelui Arhiepiscop Ioachim, începând cu 2 iulie 2012, având scopul dinamizării lucrării social – filantropice, cultural – educaționale și administrativ- gospodărești a ceea ce exista încă din anul 2006, la Hârja. Așadar, începând cu anul 2012, au fost înființate cu binecuvântarea și sprijinul  Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului: 5 Centre de creație, artă și tradiție populară (pentru 350 de elevi); 3 Centre de Tineret și Voluntariat (participă anual la activitățile de la Hârja 450 de elevi voluntari și 150 de cadre didactice de la trei colegii din Municipiul Onești) și 2 Centre de zi pentru copiii ce provin din familii defavorizate și cu risc de abandon școlar (pentru 40 de elevi de gimnaziu), toate acestea în parteneriat cu mai multe instituții de învățământ gimnazial și liceal.    

Totodată, la Hârja au fost înființate mai multe servicii sociale, culturale și de economie socială, precum: două  centre socio-medicale rezidențiale licențiate pentru persoane vârstnice pentru 105 beneficiari; un serviciu licențiat de îngrijire la domiciliu pentru 20 persoane vârstnice; un nou centru de zi licențiat pentru 20 de copii aflați în situații de risc; Centrul de consiliere și sprijin pentru părinți și copii „Bunavestire”, un Centru de excelență în dezvoltarea resurselor intelectuale și culturale - CEDRIC (pentru 30 de tineri cu preocupări culturale deosebite);  Trupa de teatru „Micul prinț” (compusă din 25 de tineri) și o formație vocal – instrumentală formată din copii și vârstnici (20 de persoane).  La acestea, pentru sustenabilitatea și autofinanțarea serviciilor menționate mai sus, au fost  generate mai multe ateliere și activități de economie socială la care au fost recrutate  persoane vulnerabile, tineri cu anumite deficiențe și șomeri: ferma de animale, seră de legume, brutărie și patiserie socială, confecții și broderie tradițională, servicii complete de pomenire pentru cei adormiți, ateliere de pictură, sculptură, olărit, pirogravură, lumânări decorative și o Clinică medicală de recuperare Neuromotorie, prin cabinetele de Kinetoterapie și Fizioterapie și programul de ecografie boli interne și cardiologie prin Telemedicină.

Toți cei care doresc să participe, mai ales la programul online, sunt așteptați să accese linkul întâlnirii pentru a intra în legătură unii cu alții și a cunoaște împreună frumusețea cultului Sf. Voievod Ștefan cel Mare.

(pr. Ilarion Mâță)