Duminică, 1 iulie 2018, în contextul „Anului Omagial al unității de credință și de neam și al Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”, Protopopiatul Buhuși și Parohia Sf. Gheorghe – Orbic au organizat evenimentul intitulat: „Ștefan, Ștefan, Domn cel Mare!”, pentru a marca personalitatea marelui voievod Ștefan cel Mare la împlinirea a 514 ani de la trecerea în veșnicie.
Evenimentul s-a desfășurat începând cu ora 12.00 la monumentul Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare din fața Sălii Polivalente a orașului Buhuși, monument sfințit de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim în anul 2004, proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române „Anul Omagial Ștefan cel Mare și Sfânt 1504-2004”.
Prezent în mijlocul comunității buhușene cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost părintele protopop Vasile Cozma, care alături de preoți din Protopopiatul Buhuși a săvârșit slujba acatistului Sf. Voievod Ștefan cel Mare, apoi slujba parastasului pentru cei adormiți întru Domnul, eroi ai neamului.
În cuvântul adresat celor prezenți, părintele protopop a precizat următoarele: „Neamul nostru românesc și acest pământ binecuvântat de Dumnezeu au zămislit din sânul lor, de-a lungul milenarei lor istorii, oameni de seamă care prin viața și faptele lor au reușit să rămână nemuritori. Printre aceștia, la loc de frunte se situează marele voievod și domn Ștefan al Moldovei. Sfântului Ștefan cel Mare al Moldovei, voievodul de neam mușatin, pentru tăria credinţei sale în Hristos, pentru mulțimea faptelor sale creștinești, pentru măreția actelor sale de vitejie, de apărător al Bisericii strămoșești și al hotarelor patriei, poporul român de pretutindeni i-a înălțat în adâncul conștiinței sale un altar de preamărire cuvenită. Prin acesta el este ridicat la cinstire și preamărire, este așezat în rândurile binecredincioșilor apărători ai Bisericii și ocrotitori ai dreptei credințe. El a rămas, prin faptele sale, în conștiința poporului asemenea împăratului Constantin cel Mare. Prin actul solemn al canonizării sale oficiale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a pronunțat, de fapt, recunoașterea actului de conștiință istorică și creștină a poporului nostru, păstrată neîntrerupt vreme de cinci secole prin candela aprinsă la Putna, locul odihnei veșnice, întru slavă a marelui Ștefan”.
Mulțumiri pentru invitația la acest eveniment au fost aduse și de domnul Zaharia Vasile, primarul orașului Buhuși, care a mărturisit faptul că astfel de momente sunt emoționante și înălțătoare pentru că ele aduc în mintea noastră chipul – icoana celor care au adus atâta cinste și măreție neamului românesc.
Părintele paroh Gheorghe Bârjovanu a menționat faptul că prin această manifestare din Anul Centenar, se arată recunoștința față de cel care a rămas în conștiința românilor ca un mare ctitor de lăcașuri sfinte și vrednic apărător al neamului și credinței strămoșești.
Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic în care au fost recitate versuri din poemul „Odă Sfântului Ștefan cel Mare, Voievodul românilor” scris de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim în cinstea marelui voievod și au fost interpretate balade care au amintit despre viața și faptele de vitejie ale Sfântului Ștefan cel Mare.