Cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului şi la iniţiativa părintelui protopop Costel Mareş, 18 preoţi din Protopopiatul Moineşti au răspuns invitaţiei părintelui paroh Vasile Popa de a se întâlni luni, 2 iunie, în ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, în cadrul Cercului misionar-pastoral Poduri, la biserica parohială „Sf. Nicolae” din localitate.
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului şi la iniţiativa părintelui protopop Costel Mareş, 18 preoţi din Protopopiatul Moineşti au răspuns invitaţiei părintelui paroh Vasile Popa de a se întâlni luni, 2 iunie, în ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, în cadrul Cercului misionar-pastoral Poduri, la biserica parohială „Sf. Nicolae” din localitate. Cercul Pastoral Poduri este unul din cele 8 cercuri pastorale ce activează în cadrul Protopopiatului şi cuprinde un număr de 8 parohii. Întâlnirea a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii, oficiată sub protia părintelui protopop, răspunsurile la strană fiind date de corul “Theotokos” al Protopopiatului Moinești.
În cuvântul de învăţătură, părintele protoiereu a mulţumit mai întâi Preasfinţitului Părinte Ioachim pentru părinteasca purtare de grijă, transmiţând urările ierarhului şi amintind motivele prezenţei Cercului Pastoral la biserica parohiei Poduri, subliniind că aceasta se înscrie în cadrul activităţilor dedicate Anului Omagial Euharistic şi al Sfinţilor Brâncoveni, continuând astfel seria de manifestări ce se vor desfăşura pe parcursul întregului an.
Părintele protoiereu a subliniat faptul că frumusețea Ortodoxiei este dată de cultul ei liturgic și fără cult Biserica nu-și mai atinge scopul ei, acela de a sfinți viața credincioșilor.<<Am putea spune că fără cult nu este mântuire, pentru că fără Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, care este centrul sau coroana cultului nostru liturgic, nu este mântuire, așa cum ne arată Mântuitorul Iisus Hristos: ,,dacă nu veţi mânca Trupul Fiului Omului şi nu veţi bea Sângele Lui, nu veţi avea viaţă în voi”. Hristos este mereu tainic prezent în liturghia ortodoxă de la începutul și până la sfârșitul ei, toată liturghia fiind plină de Hristos, aşa cum frumos spune părintele Stăniloae.>>
La sfârşitul Sfintei Liturghii fiecare credincios a primit câte un mic dar constând în cărţi duhovniceşti şi alimente.
A urmat apoi o agapă frăţească în timpul căreia s-au discutat diverse teme de interes misionar, cultural şi practic. Astfel, părintele Ovidiu Hereş de la Parohia Valea Şoşii a prezentat conferinţa Viaţa şi misiunea Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu, apoi părintele Nicolae Alboaie, de la Parohia Bucşeşti II, a expus câteva probleme practice legate de Taina Sfintei Spovedanii, iar părintele Ştefan Pârjol de la Parohia Cornet, a vorbit despre necesitatea promovării în rândul credincioşilor a unui stil de viaţă cumpătat şi ancorat în adevărata învăţătură creştin ortodoxă.
În încheiere părintele protopop şi-a exprimat bucuria întâlnirii cu preoţii din acest cerc pastoral, subliniind că scopul acestor întruniri este acela de a ne apropia unii de alţii în vederea unei mai bune colaborări, căutând exemplul personal şi folosind sfaturile de la preoții cu experiență vastă.