În contextul Anului omagial al Centenarului unității de neam și credință și al comemorării făuritorilor Marii Uniri, o delegație de preoți ai Protoieriei Sascut, împreună cu Corul „Laudamusˮ al Liceului Teologic „Episcop Melchisedecˮ din Roman, însoțit de PC Ionuț Amarinei directorul instituției, PCuv. Protos. Gabriel Roșu și dl. Prof. Gheorghe Gozar, s-a deplasat în Basarabia pentru a aduce un omagiu făuritorilor Marii Uniri, la împlinirea unui veac de la unirea Basarabiei cu Patria Mamă.
Activitatea, desfășurată în cadrul protocolului de colaborare între Protoieria Sascut și Episcopia Basarabiei de Sud, cu binecuvântarea IPS Petru mitropolitul Basarabiei și a IPS Ioachim arhiepiscopul Romanului și Bacăului, este menită să accentueze tot mai mult apropierea dintre românii de pe cele două maluri ale Prutului.
Programul a debutat cu un program religios oficiat în Biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriilˮ din Parohia Manta, ce a constat în slujba Utreniei, a Acatistului Buneivestiri, Sf. Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite, după care s-a oficiat un parastas pentru făuritorii unirii Basarabiei cu Patria Mamă, la 27 martie 1918.
După încheierea programului liturgic, un grup de elevi ai Gimnaziului „Alexei Mateevici” din Manta, a prezentat un program artistic dedicat mărețului eveniment.
Au participat, alături de credincioși din parohia amintită, doamna Anca Corfu, consul general al României la Cahul, domnul Valeriu Baban, șef adjunct al Direcției de Învățământ Cahul și doamna primar al comunei Manta.
A urmat un program artistic la Școala „Alexei Mateevici” din Cahul, sub forma unei șezători, în care cadrele didactice și elevi ai școlii au pus în evidență importanța păstrării tradițiilor strămoșești ca mijloc de subliniere a identității neamului, iar corul liceului romașcan a intonat câteva compoziții muzicale care au dat culoare momentului. În cadrul programului s-a semnat și un protocol de colaborare între școala gazdă și Școala „Elena Doamnaˮ din Bârlad.
Seara, în sala de spectacole a Palatului Culturii „Nicolae Botgrosˮ din Cahul, s-a derulat un program cultural artistic dedicat evenimentului de acum un secol, susținut de corul Laudamus, actori ai Teatrului din Brăila și solistul de muzică populară Gheorghe Nichiforeac.
Alături de spectatorii din sală au fost prezenți: doamna consul general al României la Cahul, domnul vicepreședinte al Consiliului Raional Cahul, domnul primar al orașului Cahul, actori ai Teatrului B.P. Hașdeu în frunte cu domnul Gheorghe Mândru, directorul instituției.