Vineri, 22 decembrie 2023, la Parohia „Izvorul Tămăduirii” din Bacău a avut loc debutul Proiectului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă”, una dintre manifestările culturale şi educaţionale programate cu prilejul „Anului omagial al pastorației şi îngrijirii bolnavilor” 2024 de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației.
În dorinţa de a acorda o atenţie deosebită pastorației bolnavilor, întâlnirea a debutat prin săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, părintele paroh Ionuț Deac, împreună cu părintele slujitor Petru Bălăiţă, având invitat pe părintele Mihai-Flavius Balaban, slujitor la parohia „Sf. Trei Ierarhi” Bacău.
A urmat cateheza susţinută de către părintele Flavius Balaban, despre viaţa şi activitatea Sfântului Ierarh Petru Movilă, fiind şi ziua sa de prăznuire, dar şi hramul Centrului de socializare pentru persoane vârstnice al Parohei „Izvorul Tămăduirii” din Bacău, care îl are drept ocrotitor.
Cateheza intitulată „Sfântul Ierarh Petru Movilă, un român Mitropolit al Kievului”, a adus în atenţia celor prezenţi personalitatea covârşitoare a fiului de domnitor, devenit, datorită educaţiei primită în familie şi a vredniciei sale, Mitropolit al Kievului.
Deși departe de locurile natale, acest mare ierarh n-a uitat de poporul român din care a provenit și l-a ajutat ori de câte ori a fost nevoie. Toate bunurile sale le-a folosit pentru restaurarea de biserici, înfiinţarea de şcoli şi tipografii, precum şi întreţinerea lor. Ca mitropolit, vreme de 13 ani, s-a preocupat în primul rând de tipărirea cărţilor bisericeşti, cunoscându-se peste 50 de cărţi tipărite în timpul păstoririi sale.
Cea mai importantă este, fără îndoială, „Mărturisirea de credință”, lucrare argumentată cu Sfânta Scriptură, scrierile Sfinților Părinți şi canoanele Bisericii, fiind revizuită şi corectată de învăţatul teolog grec Meletie Sirigul, apoi aprobată de Sinodul de la Iaşi, în anul 1642. Au fost amintite însă şi cele mai însemnate cărţi de slujbă, între care la loc de cinste se află „Trebnicul”, adică „Molitfelnicul” tipărit în anul 1646.
Cu acest prilej, toţi cei prezenţi au primit câte o carte cu „Viaţa şi Acatistul Sfântului Petru Movilă – Mitropolitul Kievului”, precum şi o icoană a sfântului, care va rămâne să vegheze asupra Centrului de socializare pentru persoane vârstnice al Parohei „Izvorul Tămăduirii” din Bacău.
(Pr. B.M.F.)