Elevii clasei a XI-a de arhitectură ai Colegiului Național de Artă „George Apostu” din Bacău au organizat vineri, 23 mai, un eveniment dedicat arhitecturii tradiționale românești, găzduit de renumita Casă „Arhitect George Sterian”, în avanpremiera deschiderii oficiale a acesteia.
Recent restaurată, Casa Sterian este un monument arhitectural emblematic pentru orașul Bacău, proiectat după planurile originale ale arhitectului George Sterian – o personalitate cu o cultură și experiență vaste. Construită între 1921 și 1923, clădirea impresionează prin stilul neoromânesc, îmbogățit cu elemente eclectice de influență franceză. Aceasta se datorează faptului că arhitectul Sterian a absolvit prestigioasa École des Beaux-Arts din Paris. Arhitectura tradițională românească este strâns legată de creația sa, însăși Casa Sterian păstrând motive arhitecturale și decorative inspirate din culele vechi și din ceramica populară, regăsite frecvent pe porțile din lemn sculptat.
În cadrul vernisajului au fost expuse 23 de proiecte și tot atâtea machete, prin care elevii au adus în atenția publicului nu doar tehnica arhitecturală a țăranului român, ci și simbolurile profunde: datini, credințe și sufletul pus în fiecare detaliu.
Cu emoție și dăruire, elevii clasei a XI-a, alături de câțiva reprezentanți ai clasei a XII-a, și-au prezentat lucrările prin discursuri sincere, construind o legătură autentică cu publicul.
În calitate de gazdă, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, i-a felicitat călduros pe elevi și pe profesorii îndrumători – prof. Arh. Iuliana Geliman și doamna dirigintă Mihaela Zota.
Invitații speciali care au adresat cuvinte de apreciere și încurajare au fost: doamna Cristina Pravăț Breahnă, președinte al Consiliului Județean Bacău; curatorul expoziției, Iulian Bucur, muzeograf la secția de etnografie din cadrul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”; părintele inspector Adrian Alexandrescu, reprezentant al ISJ Bacău, și părintele consilier Adrian Ciobanu – căreia i-a fost încredințată coordonare lucrărilor de reabilitare ale clădirii.
Evenimentul s-a încheiat într-o atmosferă caldă, cu toți participanții prinși în horă, la invitația interpretei Maria Hanganu, elevă în clasa a XI-a la secția canto popular a Colegiului.
La final, invitaților le-au fost oferite bucate tradiționale, fiind așteptați cu coșuri pline cu cozonaci, o amintire a vremurilor în care strămoșii primeau cu ușile deschise pe oricine era dispus sa le calce pragul, ca într-o mare și unită familie.
Evenimentul s-a constituit într-o experiență care a oferit participanților o fărâmă de istorie și un prilej de întoarcere la rădăcini – într-o vreme în care credința unea, tradiția înfrumuseța, iar familia se aduna nu doar în casă, ci *acasă*. (Daria IGNAT)