Caravană medicală pentru vârstnicii Parohiei Brad din Protoieria Bacău

Joi, 14 martie 2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Parohia „Sf. M. Mc. Ghorghe” Brad, în parteneriat cu Parohia „Sf. Trei Ierarhi” şi Asociaţia „Treime de Arhierei” din Bacău, a desfăşurat în căminul cultural din satul Ciumaşi, comuna Iteşti, Proiectul epahial socio-medical „Bolnav am fost și M-ați cercetat” (Mt. 25,36), iniţiat de Sectorul social-filantropic și de misiune, cu prilejul „Anului Omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”.

În dorinţa de a răspunde nevoilor concrete ale comunității parohiale, părintele Ionuţ-Alexandru Bulmoagă, împreună cu soţia sa, doamna Diana-Elena Bulmoagă-Ursache, asistent social al Parohiei ,,Sf. Trei Ierarhi” Bacău, au organizat în căminul cultural din satul Ciumaşi, filie a Parohiei Brad, o activitate socio-medicală menită să vină în întâmpinarea persoanelor cu probleme de sănătate din comunitate.

Caravana medicală a fost condusă de către domnul Dr. Adrian Colibaba, medic în cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Bacău, având sprijinul doamnei asistent medical Luminiţa Olteanu. La acest demers socio-medical au mai participat doamna Maria Aburel, care a oferit tratament prin reflexoterapie şi doamna Mihaela Jugănaru, voluntar al Asociaţiei „Treime de Arhierei” din Bacău.

Au fost evaluate 17 persoane, multe dintre ele cu afecțiuni preexistente, cărora li s-a recomandat continuarea tratamentului existent. A fost identificat un caz de puseu acut de hipertensiune la o persoană fără atencedente personale patologice cunoscute, la care s-a administrat tratament hipertensiv de urgență cu recomandare de inițiere a tratamentului cronic, desigur, având şi recomandarea medicului de familie sau a medicului cardiolog.

În cadrul acestor investigaţii a fost utilizat aparatul Electrocardiograf portabil cu 12 canale şi 12 derivaţii BTL-08 MT Plus, împreună cu alte dotări ale cabinetului socio-medical al Asociaţiei „Treime de Arhierei”, situat în Bacău, str. Ştefan cel Mare, nr. 21/A.

Toţi cei 17 beneficiari au primit din partea doamnei Maria Aburel tratament prin reflexoterapie, o terapie complementară sigură şi non-invazivă, ce poate contribui la îmbunătăţirea stării de bine. Prin stimularea anumitor puncte de pe corp, aceasta poate ajuta, la reducerea stresului şi anxietăţii, la atenuarea durerii şi la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui.

În timpul de aşteptare, beneficiarii proiectului eparhial „Bolnav am fost și M-ați cercetat” din Parohia Brad au primit din partea organizatorilor plăcinte, ceai cald, multă afecţiune, precum şi sfaturi duhovniceşti pentru Postul Mare ce urmează să înceapă în scurt timp.

Pr. Mihai-Flavius Balaban