Luni, 25 martie 2019, la Biserica „Buna Vestire” din Tg. Ocna, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-a desfășurat Concursul școlar interdisciplinar „Trăistuța românească’’ – Atelier cusut, tradiţii şi obiceiuri în satul românesc, iniţiat şi organizat de Şcoala Gimnazială Nr. 1 Tg. Ocna Bacău, în colaborare cu Parohia „Buna Vestire” Tg. Ocna.
Activitățile, concursurile desfășurate în Parohie și în Școală au ca punct de pornire și temele propuse de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru fiecare an în parte, iar anul 2019, fiind închinat Satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și Patriarhului Nicodim Munteanu și traducătorilor de cărți bisericești, a fost pentru noi sursă de inspirație în alegerea temei pentru concurs.
Concursul s-a desfășurat în perioada 27 februarie- 25 martie 2019, sub coordonarea doamnei Profesor de Religie Ortodoxă Chiticaru Oana și a Preotului Paroh Ion Vasile Panțîru, și a constat în participarea activă la Atelierul de cusut a fetelor înscrise. Cele 37 de fete participante au cusut, au brodat pe trăistuțe din pânză de în modele tradiționale, elemente florale și semne creștine. Trăistuțele croite au fost puse la dispoziție de către Parohia „Buna Vestire”, iar materialele pentru broderie au fost procurate de fiecare în parte, astfel încât fetele au putut fi creative în modelele alese pentru trăistuțele lor. Activitatea a fost sprijinită de cadrele didactice din școală, de către profesor Pavel Carmen- prof. Educație Tehnologică, Carmen Dumitrașcu -învățător primar, Crișman Nicoleta -învățător primar, acestea îndrumând pe tinerele eleve de la clasele V-VIII să învețe primii pași în ale cusutului, ca mai apoi, cu măiestrie, să își dezvolte îndemânarea în cele ale broderiei. Munca depusă timp de o lună în cele două ateliere desfășurate în fiecare săptămână a fost răsplătită prin bucuria pe care au simțit-o fetele când au văzut ce lucruri minunate au făcut cu mâinile lor, dar și prin premiile pregătite din partea Parohiei „Buna Vestire”. Toate cele 37 de fete au fost premiate cu basmale și cutii cu ciocolată, colăcei și colivă, iar dintre acestea, 4 trăistuțe au fost premiate în mod special pentru munca depusă și originalitate. Premiul I a fost acordat elevei Bortoș Oana ( a primit o ie tradițională), locul al II-lea, Prăjinaru Laura, ( a primit o fustă tradițională), locul al III-lea David Mălina ( a primit botoșei tradiționali) și Mențiune către Busuioc Daria ( șorț bucătărie tradițional, vas lut).
Proiectul-concurs și-a atins scopul: elevele au contribuit la păstrarea tradițiilor, meșteșugurilor, credințelor, practicilor autentice, la promovarea obiceiurilor de la sat și a datinilor specifice Bisericii.
Ziua de 25 martie, ziua de Buna Vestire, este ziua în care se hrănesc îngerii, se pune pâine și sare pe pragul casei, iar pe prag de suflet se presară doar gând bun. Același gând bun l-au avut enoriașii parohiei noastre care, sub îndrumarea Preotului Paroh Ion Vasile Panțîru, au făcut din această zi o sărbătoare a gândului bun ce a sălășluit în toți cei prezenți la Sfânta Liturghie și la slujba Parastasului. Liturghia de după Liturghie a continuat oferindu-se creștinilor 350 de pachete cu mâncare rece specifică zilei de hram, o masă caldă pentru 100 de persoane, pește oferit Așezământului social de la Hărja și 50 de pachete pregătite pentru Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanei cu Dizabilități Tg. Ocna.
Profesor Religie Ortodoxă Chiticaru Oana , Școala Gimnazială Nr. 1 Tg. Ocna