Bucurie și împlinire spirituală în parohia Ruși-Valea Mare

Enoriaşii din cele 100 de familii ale satului Ruşi - Valea Mare, Protopopiatul Bacău, dar şi din satele învecinate au participat duminică, 22 iulie, la resfinţirea bisericii parohiale. După târnosirea lăcaşului de închinăciune de către PS Ioachim Băcăuanul, oamenii au trecut prin sfântul altar pentru a se închina sfintei mese.

În cuvântul adresat celor prezenţi, Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului a evidenţiat dragostea enoriaşilor din Ruşi - Valea Mare faţă de Biserica lui Hristos. De asemenea, Preasfinţia Sa i-a felicitat pe toţi cei care au contribuit la repararea şi înfrumuseţarea bisericii parohiale, îndemnându-i să păstreze în sufletele lor credinţa ortodoxă pe care au primit-o de la înaintaşii lor.

Părintele paroh Cătălin Acatrinei a făcut o scurtă dare de seamă, iar pr. Constantin Tomozei, protopop al Protopopiatului Bacău, a mulţumit Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul pentru prezenţă şi pentru că a binecuvântat lucrările Bisericii „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”.

„Prezenţa credincioşilor a fost numeroasă, întrucât ei nu au mai primit un ierarh în zonă de mai mulţi ani. Părintele paroh Cătălin Acatrinei a primit disticţia de iconom, iar celor care au susţinut lucrările de reabilitare şi înfrumuseţare li s-au oferit diplome şi distincţii. A fost o atmosferă deosebită în care ne-am bucurat împreună la acest moment unic din viaţa unei parohii”, a precizat pr. protopop Constantin Tomozei.

În ultimii ani a beneficiat de ample lucrări de restaurare efectuate sub coordonarea părintelui paroh Cătălin Acatrinei. „Lucrările de restaurare a bisericii au fost demarate după ce am fost numit în această parohie. Pe lângă reparaţiile capitale din interior, necesare datorită vechimii bisericii, am reuşit să pictăm şi interiorul sfântului lăcaş. De asemenea, cu sprijinul credincioşilor, am schimbat şi acoperişul bisericii”, a spus părintele Acatrinei.

Lucrările de reabilitare şi înfrumuseţare au fost întreprinse la Ruşi - Valea Mare prin osteneala enoriaşilor, majoritatea având o situaţie materială precară. „Cu banul văduvei, localnicii au căutat să ajute biserica din satul lor, locul în care se roagă în duminici şi sărbători, sau la alte momente din viaţa lor. Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a subliniat în cuvântul de învăţătură că toţi trebuie să avem grijă de casa lui Dumnezeu. Preasfinţia Sa a mai adăugat că pe Dumnezeu Îl putem iubi doar prin faptele cele bune”, a amintit pr. protopop Constantin Tomozei.