Biserica Sf. Împărați Constantin și Elena din Roman a sărbătorit hramul locașului de cult

Credincioșii romașcani s-au adunat, alături de un sobor format din preoții din municipiu la rugăciune în ajunul sărbătorii închinate sfinților. Părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, a prezentat creștinilor adunați o cateheză istorică despre activitatea sfinților prăznuiți și importanța lor în istoria umanității.

În curtea locașului de cult a cărui zidire a fost finalizată în 1952, un număr mare de închinători s-au adunat alături de preoții slujitori ai bisericii, preotul paroh Gheorghe Paleu și preotul slujitor Cătălin Adrian Bibiruș, pentru a petrece în rugăciune obștească ajunul sărbătorii Sf. Împărați Constantin și Elena.Importanța celor doi sfinți în conștiința poporului roman este una relevantă, din moment ce un număr de aproape 1,8 mil. de persoane sunt purtătoare ale numelor celor doi sfinți validați de tradiția Bisericii a fi vrednici „întocmai cu apostolii”. În urbea mușatină, cultul sfinților s-a dezvoltat în jurul bisericii închinate lor, sfințită, succesiv, de ultimii chiriarhi ai Romanului în 1952 (de episcopul Teofil Herineanu), în 1992 (de arhiepiscopul Eftimie Luca) și în 2016 (de Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului), de fiecare data în urma unor eforturi ctitoricești remarcabile din partea slujitorilor și a comunității acestei biserici. 
Delegatul chiriarhului la acest ceas de rugăciune a fost părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Într-o concisă prezentare istorică, părintele a elogiat toate marile momente din viața Sf. Împărat Constantin (306-337): bătălia de la Podul Vulturului (306), Edictul de la Milan (313), mutarea capitalei la Constantinopol (324), Sinodul I Ecumenic de la Niceea (325), dar și permanenta susținere acordată dezvoltării instituționale a Bisericii, exercițiu ce i-a conferit în evlavia creștină acest dat, de a fi considerat „întocmai cu apostolii”. 
În încheiere, părintele paroh Gheorghe Paleu a mulțumit în numele comunității parohiale Înaltpreasfințitului Ioachim pentru binecuvântare, și părintelui vicar pentru iscusita sa lucrare învățătorească, de care s-au bucurat toți creștinii romașcani adunați în rugăciune pentru cinstirea sfinților prăznuiți.
Pr. Amărinii Ionuț Alexandru