Binecuvântare pentru elevi și profesori în ziua Înălțării Sfintei Cruci

14 Septembrie 2021

Marți, 14 septembrie, la Catedrala arhiepiscopală din Roman, elevii Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman au fost binecuvântați de IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, cu ocazia începerii noului an școlar, sub semnul de viață dătător al Sfintei Cruci.

În cadrul Sfintei Liturghii arhierești oficiate cu prilejul praznicului Înălțării Sfintei Cruci, la Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a participat la rânduiala specială ce prevede scoaterea în mijlocul bisericii a Sfintei Cruci frumos împodobită și, apoi, așezarea acesteia la iconostas, spre închinarea credincioșilor.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej chiriarhul de la Roman a amintit despre motivele pentru care cinstim Sfânta Cruce, după cum și despre rațiunile pentru care Sfinții Părinți ai Bisericii noastre ortodoxe au rânduit ca această sărbătoare să fie pusă la începutul anului bisericesc: „Ziua Sfintei Cruci este un început, pentru că, din punct de vedere bisericesc, această sărbătoare este așezată tocmai la începutul anului bisericesc, urmând sărbătorii Nașterii Maicii Domnului. (...) Tot ceea ce pornește cu Crucea înainte poartă semnul biruinței; de vreme ce urmezi Crucea, Îl urmezi pe Hristos și accepți toată învățătura Lui. De aceea, poate nu întâmplător, ci providențial, începutul anului școlar, pentru copiii care încep osteneala învățăturii sau acumulării cunoștințelor necesare pentru formarea lor, este stabilit în preajma sărbătorii închinate Sfintei Cruci, căci ei se angajează la purtarea acestei cruci, cu nădejdea că vor crește atât duhovnicește, cât și intelectual.”

În contextul debutului anului școlar 2021-2022, în cadrul Sfintei Liturghii arhierești de astăzi, în prezența elevilor de la Liceul teologic ortodox „Episcop Melchisedec” din Roman, au fost înălțate rugăciuni ca Dumnezeu să dăruiască tuturor școlarilor învățătura cea bună și capacitatea de a discerne esențialul de non-esențial în această aventură a cunoașterii în care sunt angajați.

În finalul cuvântului de învățătură s-a dat citire mesajului Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim la început de an școlar: „Dorim tuturor cadrelor didactice și elevilor un nou an școlar binecuvântat!”. (M.I.)