Duminică, 28 ianuarie 2024, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor băcăuani, în biserica aflată sub ocrotirea Sfinților Trei Ierarhi – Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul și Sfântul Ioan Gură de Aur, săvârșind Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu prilejul hramului.
Ierarhul a fost însoțit întru slujire de părintele Eugen-Ciprian Ciuche, protoiereu al Protopopiatului Bacău, de preoţii slujitori ai acestei parohii, Pr. paroh Aurel Cîrlan, Pr. Marian Gliga, Pr. Mihai-Flavius Balaban, alţi preoţi invitaţi, precum și de părinții arhidiaconi de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman.
În contextul „Anului Omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anului comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginți” proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru anul 2024, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a rostit rugăciuni de dezlegare pentru toţi cei prezenţi, la care a adăugat o rugăciune alcătuită special pentru acest An Omagial.
Anul Comemorativ a fost marcat prin sfinţirea icoanelor cu Sfinţi Taumaturgi, pe care toţi credincioşii prezenţi la acest eveniment le-au primit în dar la intrarea in biserică.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, urmând cuvântul Sfintei Scripturi: „Cinsteşte pe doctor cu cinstea ce i se cuvine, că şi pe el l-a făcut Domnul, că de la Cel Preaînalt este leacul şi de la rege va lua dar.” (Ecclesiasticul 38, 1-2) a dăruit Diplome de excelenţă cadrelor medicale implicate în activităţile Centrului social şi medico-cultural al Parohiei „Sfinții Trei Ierarhi” Bacău. Au mai primit Diplome de excelenţă profesorii care şi-au adus contribuţia la buna desfăşurare a activiţăţilor cultural-educaţionale, precum şi elevii care au obţinut rezultate deosebite în cadrul Cercului de şah şi al Grupului catehetic parohial, „arătând prin aceasta râvnă şi dragoste în promovarea valorilor spirituale şi culturale ale neamului românesc”.
În cuvântul de învăţătură, Arhipăstorul a menţionat:
Această triadă de ierarhi pe care îi prăznuim în mod deosebit, sunt importanţi, mai ales că unul dintre ei, Sf. Vasile cel Mare a organizat primele spitale. Ziua aceasta închinată Sfinţilor Trei Ierarhi, pentru Eparhia Romanului este semnificativă deoarece începem manifestările cultural-religioase şi social-caritabile pentru bolnavi. Astăzi am rugat pe doctorii cei fără de arginţi, doctorii nemitarnici, cei care lucrau din dragoste pentu om, din dragoste pentru Hristos, Cel care S-a răstignit pentru noi, ca această zi să fie un început bun al manifestărilor noaste medicale sau de îngrijire a bolnavilor. Sperăm ca sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi, care s-au preocupat şi de această latură social-caritabilă şi taumaturgică a Bisericii, să fie de bun augur.
Părintele paroh Aurel Cîrlan a mulţumit ierarhului, preoţilor, diaconilor şi credincioşilor, dar nu în ultimul tuturor celor implicaţi în activităţile parohiei, menţionând: „Astăzi se cuvine să cinstim şi să mulţumim tuturor celor care au venit alături de noi în familia aceasta mare a Sf. Trei Ierarhi, şi aici mă gândesc la medici, profesori şi copii.”
Tot cu prilejul „Anului Omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, împreună cu soborul de preoţi şi diaconi a mers în Aşezământul socio-medico-cultural pentru a binecuvânta cabinetul medical închinat „Sf. Ierarh Vasile cel Mare” şi „Sf. Ierarh Spiridon”, unde vor fi acordate consultaţii gratuite de către medici voluntari.
Răspunsurile la Sfânta Liturhie au fost oferite de către elevi ai Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman, coordonaţi de către părintele Vlad Nicolae Samoilă.
(Pr. B.M.F)