Aspecte social-filantropice ale îmbătrânirii active din Eparhia Romanului si Bacăului prezentate la Simpozionul Internațional de Teologie „Pastorația persoanelor vârstnice – realitate și responsabilitate” de la Palatul Patriarhiei

În perioada 9-12 octombrie 2023, la Palatul Patriarhiei din București s-a desfășurat Simpozionul Internațional de Teologie „Pastorația persoanelor vârstnice – realitate și responsabilitate”, reunind reprezentanți ai instituțiilor de stat, ierarhi, preoți, profesori și specialiști din țară și din străinătate. Simpozionul a fost organizat de Patriarhia Română, prin Sectorul Teologic-Educaţional, în cooperare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul a Universității din București, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, și a reprezentat un eveniment semnificativ în cadrul manifestărilor prilejuite de Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice.

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, a fost reprezentată de Pr. Ilarion Mâță, Consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar, care a prezentat lucrarea Axiologia senectuții. Îmbătrânirea activă din perspectiva tinerilor de astăzi - studiu de caz cu următoarele aspecte: Îngrijirea de lungă durată – concept, obiective și prorități naționale; Persoana Vârstnică și nevoile ei, o prioritate pentru Biserica Ortodoxă Română; Asistenţa socială şi psihologică a persoanelor vârstnice; Îmbătrânirea și consecințele degenerescenței omului; Studii de caz: De ce ne este teamă să îmbătrânim?– Axiologia senectuții; Îmbătrânirea activă din perspectiva seniorilor; Complexul de servicii sociale pentru vârstnici Hârja – un posibil model de bună practică.

 

Lucrările simpozionului au fost structurate în patru secțiuni:

  1. Forme ale cinstirii persoanelor vârstnice în Sfânta Scriptură;
  2. Repere privind pastorația persoanelor vârstnice în Tradiția Bisericii;
  3. Persoanele vârstnice în parohii și în mănăstiri azi;
  4. Realități și provocări actuale privind situația persoanelor vârstnice în societatea actuală.

Marți, 10 octombrie 2023, a avut loc deschiderea simpozionului, salutată apoi prin mesaje din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Ministrului Educației, Academiei Române și a Secretariatului de Stat pentru Culte, care susține financiar manifestarea, precum și din partea Rectorului Universității din București.

În prima sesiune de comunicare, Forme ale cinstirii persoanelor vârstnice în Sfânta Scriptură, a fost moderată de Pr. prof. univ. dr. emerit Ștefan Buchiu Vicar eparhial onorific, Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul a Universității din București. Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, Patriarhia Antiohiei  a vorbit despre Ocrotirea celor vârstnici - o mărturie a slujirii filantropice antiohiene, urmat de Pr. prof. univ. dr. Constantin Preda, decan al Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul a Universității din București abordând tema Bătrânețea potrivit Dumnezeieștilor Scripturi. Pr. dr. Joseph Jawad El Makdessi (Liban) a expus tema Bătrânii conform cărților divine ale Vechiului Testament. Sesiunea s-a terminat cu tema Ghidul batrânului fericit - studiu inspirat din textul Sfintei Scripturi, susținută de Monahia Dositeea Savin, coordonator al Căminului de bătrăni din cadrul Mănăstirii Christiana din București.

A doua sesiune, Repere privind pastorația persoanelor vârstnice în Tradiția Bisericii, a avut ca moderator pe Pr. prof. univ. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal, Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul a Universității din București. Pr. Petru Moga, Parohia Sfântul Nicolae din Câmpina, a înfățișat tema Parohia Sfântul Nicolae din Câmpina: Bătrânul, despre bătrânețea lui, aici și acum, Pr. Nicolae Tănase, de la Centrul Social Pro Vita, Parohia Valea Plopului, jud. Prahova: Bătrânii străzii... Copiii noștri. Apoi, Conf. univ. dr. Daniel Lemeni de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara a prezentat Rolul și funcția Bătrânului (geron) în monahismul timpuriu. Monahia Mateea Mariş, responsabil la Căminul pentru persoane vârstnice al Mănăstirii Pasărea a vorbit despre Chipul persoanei vârstnice pe scara înduhovnicirii în monahism. În continuare, sesiunea  a fost moderată de Pr. prof. univ. dr. Constantin Preda, decan al Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul a Universității din București. Pr. prof. univ. dr. Nicolae Răzvan Stan, decan al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității din Craiova a prezentat lucrarea Urmând bătrânilor - incursiune în spiritualitatea Patericului. Prof. dr. Albert E. Alejo, SJ, Universitatea Pontificală Gregoriană din Roma (Italia) a vorbit despre  Îngrijitori filipinezi catolici vârstnici care îngrijesc vârstnici în Roma. Răzvan Mihai Clipici, director al Componentelor Cultură și Conservare Restaurare, din cadrul Sectorului Cultură, Pictură și Restaurare al Administrației Patriarhale a făcut referire la Grija manifestată de Patriarhul Justinian Marina față de bătrânii sihaștri români din Sfântul Munte Athos - corespondență și însemnări inedite.

Miercuri, 11 octombrie, Simpozionul a continuat cu a treia sesiune, Persoanele vârstnice în parohii și în mănăstiri azi, a fost moderată de Conf. univ. dr. Adrian Lemeni, consilier patriarhal onorific, Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul a Universității din București. Pr. dr. Nicolae Dascălu, consilier patriarhal coordonator, Publicaţiile Lumina și Centrul de Presă Basilica, a prezentat lucrarea Perspective mediatice asupra senectuții în programele Centrului de presă Basilica al Patriarhiei Române. Pr. Ciprian Ion Ioniță, consilier patriarhal, Sectorul Social-Filantropic al Administrației Patriarhale a vorbit despre Proiecte sociale pentru vârstnici implementate de Federația Filantropia a Patriarhiei Române. Prof. univ. dr. Nicolae Adrian Opre, decan al Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a susținut lucrarea Reziliența și strategiile de coping religios: predictori ai stării de bine la persoanele vârstnice. Pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a prezentat Frumusețile și provocările bătrâneții. O perspectivă morală.

            Ultima sesiune, Realități și provocări actuale privind situația persoanelor vârstnice în societatea actuală, a fost moderată de Pr. dr. Michael Tița, consilier patriarhal coordonator, Sectorul relații bisericești, interreligioase și comunități bisericești externe. Prof. emerit dr. Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor din România și fost rector al Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași a prezentat lucrarea Sunt vârstnicii o populație vulnerabilă pentru sistemul de sănătate?. Elena Dobre, director, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a vorbit despre Soluții privind îmbunătățirea situației actuale în îngrijirea de lungă durată a persoanelor vârstnice. Prof. univ. dr. Cristina Gavriluță, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași a prezentat tema Pot fi bătrânii fericiți?. Pr. Ilarion Mâță, de la Asociația Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – Hârja, jud. Bacău a prezentat lucrarea Axiologia senectuții. Îmbătrânirea activă din perspectiva tinerilor de astăzi - studiu de caz. Sesiunea a fost moderată în continuare de Pr. prof. univ. dr. George Grigoriță, consilier patriarhal, Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul a Universității din București. Prof. univ. dr. Nicu Gavriluţă, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași a prezentat Bătrânețea și provocările noilor tehnologii. Pr. prof. univ. dr. Gabriel Gârdan, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a vorbit despre  Spiritualitate și management în activitatea de îngrijire instituționalizată a persoanelor vârstnice. Adriana Căruntu, Centrul de Îngrijiri Paliative Sfântul Nectarie din București a prezentat lucrarea Provocări în îngrijirea paliativă a persoanelor vârstnice. Pr. Alexandru Ivan, Căminul de vârstnici Luxab din București: Pastorația vârstnicilor în centrele de îngrijire - tradiție, importanță și provocări.

 

Ioanici Alexandru Marian