„Prin suferință, am descoperit arta și frumosul” sunt cuvintele lui Ghennadii Tverdohleb, un tânăr artist basarabean, beneficiar al serviciilor socio-medicale din cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja", sprijinit în mod direct de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în momentele cele mai grele ale vieții sale, atunci când, în urma unui accident feroviar, a pierdut trei din cele patru membre ale sale.
Veniți să-l cunoaștem pe Ghennadii, tânărul care, cu ajutorul lui Dumnezeu, a învins moartea și a descoperit arta, vineri, 25 mai, de la ora 14.00, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău!
Povestea vieții lui Ghennadii este deja cunoscută de sute de tineri voluntari, care au poposit la Hârja, pentru a desfășura activități de voluntariat social sau care au realizat stagii de practică în cadrul facultăților de asistență socială, psihologie, pedagogie, kinetoterapie sau asistență medicală. Ghennadii, tânărul care nu dorește să mai trăiască în anonimat, a primit de la Dumnezeu un dar atât de mare pe care mulți oameni integri din punct de vedere locomotor nu îl dețin. După mai mulți ani de suferință, fără familie, fără casă, de mic crescut și muncit la stâna de oi pentru a supraviețui, a trecut prin clipe cumplite, atunci când, „trenul morții” l-a lăsat fără trei din cele patru membre. Trecut prin grele intervenții chirurgicale, la un pas să își piardă viața, Dumnezeu a mai avut un plan cu el și a decis să îi ofere încă o șansă la viață, pentru a deveni un model viu pentru tinerii de astăzi. Situația lui fiind cunoscută și în presa europeană, dar mai ales cea românească, a sensibilizat mai mulți oameni care au încercat să îl ajute. Deși locuia într-un centru pentru persoane fără adăpost din Republica Moldova, acest tânăr nu putea rămâne acolo, locuința fiind temporară, iar situația lui medico-socială necesitând o îngrijire specială. Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, sensibilizat de viața și suferința lui, a hotărât să îi propună să fie insituționalizat la unul dintre centrele socio-medicale din eparhie, la Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, județul Bacău.
Ajuns aici, la foarte scurt timp, având un cui în mână și o bucată de lemn, a început să dea formă unor idei. Obsercându-i interesul și îndemânarea, Pr. Ilarion Mâță, directorul instituției de la Hârja, i-a propus să încerce cu instrumente mai adecvate, astfel încât, după câteva luni de muncă, puteți să admirați ceea ce Dumnezeu a salvat, pentru a scoate la lumină îngerii și sfinții din fiecare icoană sculptată. Este o minune să vezi cum poate un om, doar cu o singură mână (cea dreaptă, în condițiile în care era stângaci), să realizeze asemenea lucrări de artă, cum rar întâlnim la marii artiști, ce nu prezintă nicio deficiență fizică.
Veniți să îl cunoașteți pe Ghennadii, pe prietenii lui - Pr. Pimen, Pr. Florin, Petru, Christiane, Pr. Alexandru, angajații și beneficiarii asociției de la Hârja - fără de care nu ar fi putut să se realizeze toate aceste lucruri minunate!
Totodată, vineri veți putea admira și icoanele pe sticlă și alte obiecte tradiționale realizate de copiii Centrului de zi „Sf. Dionisie Exiguul” din cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” și vârstnicii rezidenți de la Hârja.
În contextul Anului Centenar, veți putea asista și la o șezătoare a celor două generații, retrăind momentele fericite de acum o sută de ani, când oamenii mai aveau timp să se bucure unii de alții.
Vernisajul va avea loc vineri, de la ora 14.00, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, unde critici de artă vor aprecia lucrările lui Ghennadii, iar expoziția va putea fi vizitată în perioada 25 – 31 mai, la sediul instituției partenere, căreia îi mulțumim pentru deschidere și amabilitate, în mod special Doamnei Manager Mariana Popa.
Intrarea este liberă și vă asteptăm să vă alăturați organizatorilor!
Liliana Pânzaru