Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a fost prezent luni, 18 mai a.c, la Onești, pentru evenimentul caritabil intitulat ”Ajută-mă să văd și eu ca tine”, având scopul sprijinirii tinerilor cu deficiență de vedere din liceele, școlile gimnaziale și parohiile din municipiul Onești.
Proiectul ”Lumina lui Hristos luminează tuturor” a debutat la 1 mai printr-o campanie de conștientizare și sensibilizare a comunității locale, cu dorința împlinirii nevoii social-medicale a acestor tineri cu posibilități financiare reduse, aflați în dificultate. Proiectul vizează mai mulți elevi de gimnaziu și liceu, din comunitățile parohiale rurale și urbane de pe cuprinsul eparhiei.
Evenimentul a debutat cu prezentarea actorilor sociali, educaționali și culturali implicați și cu evocarea întregii activități a Sectorului social-filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Medicul oftalmolog primar dr. Dana Câlțaru, de la Spitalul Județean Bacău, a abordat prima parte a a Conferinței intitulate ”Orbirea sufletească și orbirea trupească – cum putem preveni obscuritatea și indiferentismul social” , o viziune medicală asupra acestei tematici în complementaritate cu viziunea teologică, filosofică și educațională prezentată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim. Discursul interactiv și dinamic al Înaltpreasfinției Sale a fost precedat de punerea în scenă a poemului ”Orbul din naștere”, de către elevii Școlii ”Ghiță Mocanu” Onești, poem compus de Arhiepiscopul Ioachim Giosanu.
Tinerii, pentru care a fost demarată această campanie de către Sectorul social-filantropic al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, au fost sprinjiniți de alți tineri nevăzători sau ambliopi de la Liceul special ”Moldova” din Târgu Frumos. Sub coordonarea directorului instituției, cadre didactice și elevi au realizat un remarcabil moment artistic, cu piese de teatru și muzicale, demonstrând astfel că ei nu sunt cu nimic mai prejos față de cei ce dețin vederea fizică. "A fost un exemplu de viață pentru toți elevii prezenți în sală, o dovadă că un handicap nu presupune decât o luptă continuă pentru a te depăși, pentru a fi mai bun, pentru a înmulți darurile sădite în tine de către Preabunul Dumnezeu.", a menționat organizatorul acestui eveniment Pr. Ilarion Mâță, președinte al Asociației ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”.
Corala preoților Protoieriei Onești a interpretat imne pascale și specifice Duminicii dedicate vindecării orbului din naştere. Au urmat întrebări adresate de auditoriu conferențiarilor, realizându-se astfel un dialog constructiv între Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, doamna dr. Dana Câlțaru, doamna director al liceului de nevăzători și cei din sală.
La sfârșitul evenimentului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oferit diploma de vrednicie tuturor celor implicați în rezolvarea problemelor tinerilor cu deficiențe de vedere, directori sau reprezentați ai următoarelor instituții partenere: Primăria Onești, Cabinet Oftalmologic Dr. Dana Câlțaru, Liceul Special pentru nevăzători și ambliopi ”Moldova” – Tg. Frumos, Colegiul ”Grigore Moisil” Onești, Colegiul ”Dimitrie Cantemir”Onești, Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” Onești, Scoala gimnazială ”Ghiță Mocanu” Onesti, Școala gimnanzială ”Emil Racoviță”, Școala gimnazială ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare” – Onești, Asociația nevăzătorilor, filial Bacău, Asociația ”Symposion” și Protoieria Onești.
”Acest eveniment reprezintă imaginea cea mai autentică a conlucrării dintre Biserică și școală, teologie și medicină, toți factorii sociali unindu-se pentru un scop comun: rezolvarea problemelor medicale ale unor tineri cu deficiență de vedere, tineri ce apațin comunităților noastre eclesiale, tineri cu un mare potențial intelectual și moral, pentru ei și pentru mulți alții viața se poate schimba dacă ne pasă de suferințele lor”, a precizat pr. Ilarion Mâţă, Inspector Sector social-filantropic al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.