Miercuri, 5 ianuarie 2022, în Ajunul Botezului Domnului, la Catedrala arhiepiscopală din Roman a fost săvârșită Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, de către un sobor de preoți și diaconi sub protia preacuviosului părinte Pimen Costea, vicar eparhial. După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oficiat Sfințirea cea Mare a Apei.
În Ajunul Botezului Domnului Iisus Hristos în râul Iordanului, miercuri, 5 ianuarie 2022, a fost săvârșită la Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, apoi soborul slujitorilor s-a deplasat în procesiune în latura de SV a sfântului chivot mușatin, în locul special amenajat pentru oficierea Sfințirii celei Mari a Apei, numită și Agheasma Mare. La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre practica liturgică a Bisericii specifică acestei zile și despre darurile pe care le primesc credincioșii care se împărtășesc din apa sfințită:
„Astăzi apele se sfințesc prin rugăciunile care se fac în biserici. Am săvârșit slujba Sfințirii celei Mari a Apei potrivit rânduielilor bisericești astăzi fiind ziua care precede liturghia din însăși ziua Teofaniei sau a Botezului Domnului nostru Iisus Hristos. Cu această apă sfințită se merge la casele credincioșilor după tradiția mai veche a Bisericii noastre. În vechime, preoții făceau mai întâi Sfințirea cea Mare a Apei, apoi mergeau prin sat și prelungeau Biserica din care făceau parte în biserica familiilor, în fiecare casă locuind o familie botezată în numele Preasfintei Treimi. De vreme ce ești botezat în numele Preasfintei Treimi, faci parte ca o cărămidă vie și conștientă din trupul Bisericii. După ce ne-am împrospătat cu aripile Duhului Sfânt, am primit apa aceasta sfințită care este purificată și care prin afundarea Sfintei Cruci în ea ne amintește de gestul Sfântului Ioan de la râul Iordanului. Gustând această apă cu evlavie vom dobândi ușurare, mântuire, liniște cerească, medicamente care ne vindecă rănile trupului și ale sufletului. Sperăm ca Duhul Sfânt Care s-a pogorât în această apă să se pogoare și în sufletele noastre, să ne curețe de tot ceea ce este rău și necurat”.
Apoi, conform tradiției locului, soborul slujitorilor, purtând icoana Teofaniei, s-a îndreptat spre reședința arhiepiscopală și spre celelalte clădiri ale Centrului eparhial, intonând în cor troparul Bobotezei și alte cântări specifice acestei perioade a anului, pentru a le stropi cu Aghiasma cea Mare, primind binecuvântarea Ierarhului.