Activități dedicate tinerilor, la Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” Bacău

La biserica băcăuană cu hramul Floriilor, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, fiinţează de aproape un an, Centrul de catehizare pentru copii „Osana”. De la debutul său cu o Şcoală de vară, centrul a desfăşurat activităţi cât mai diverse, reuşind să se reflecte asupra unui număr de 70-100 de beneficiari. Activităţile s-au desfăşurat în pondere majoritară în biserică şi în curtea acesteia, dar au existat şi unele care s-au desfăşurat în spaţii libere, în funcţie de specificul fiecăreia.

Astfel, s-au desfăşurat cateheze pe teme uşor abordabile de copii, dar şi activităţi practice, cum ar fi, brăţara prieteniei, metania pentru rugăciune, pictură naivă de icoane, „Biserica învelită cu frunze”, „Copile, împodobeşte bradul!”; de creaţie şi compoziţie, cum ar fi pricesne, colinde şi poezii bisericeşti, dar şi activităţi sportive, de la întreceri tip Exatlon, la patinaj şi cursuri de judo.

În anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului, Centrul „Osana” a realizat un parteneriat cu unităţile de învăţământ de pe cuprinsul parohiei, intitulat „Punte între Biserică şi Şcoală”. Astfel, Şcoala Gimnazială „Alecu Russo”, Şcoala Gimnazială „Ion Luca”, grădiniţele cu program prelungit nr. 27 şi nr. 30, au răspuns afirmativ rugăminţii preotului coordonator Ionuţ Epure, de a realiza o colaborare cât mai apropiată, dorind ca profesorii de religie să fie foarte vizibili în activităţile bisericii, iar preoţii slujitori să fie invitaţi nu doar la deschiderea de an şcolar, ci şi la ore şi activităţi deosebite.

Astfel, s-au realizat, în anul curent, activităţi mult dorite de copii, dar şi un ajutor din partea bisericii, scopul fiind ca tinerii să petreacă timp de calitate în biserică şi în curtea acesteia, simţind lăcaşul de cult ca a doua lor casă. S-a înfiinţat un club de şah cu 3 grupe pe nivel de evoluţie, iar în formatul educaţiei non formale se desfăşoară cursuri gratuite de limbă engleză şi franceză, şi pregătire la limba română şi matematică. Pe parte sportivă, câţiva profesori voluntari asigură o dată pe săptămână şi un curs interactiv de întreceri tip exatlon.

Accesând Proiectul patriarhal „Rugăciunea în viaţa mea” s-a realizat un program bine detaliat pornind de la calendarul bisericesc, dar şi orarul Centrului „Osana”.

Astfel, în prima întâlnire, „Gândul şi rugăciunea”, a fost folosită ca metaforă deplasarea regelui şi a reginei de pe tabla de şah, iar cateheza „Hristos în orice limbă” a avut ca şi concluzie faptul că limba maternă este limba rugăciunii. Având şi copii preşcolari, s-a parcurs şi rugăciunea „Îngeraşul”, iar odată ce copiii au înţeles motivele rugăciunii lor, cuvinte de taină au fost scrise pe fâşii de hârtie, ce mai târziu au format „Lanţul rugăciunii”, exemplul ridicării rugăciunilor spre cer.

Duminică, 20 februarie 2022, s-a desfăşurat „Colţul de rugăciune”, realizat prin pictarea pe sticlă a icoanelor „Maica Domnului şi Pruncul”, „Ruga lui Iisus” și „Sfântul Andrei”.

Sub îndrumarea artistului plastic Gabriela Irina Benchea-Romanic şi a profesorilor voluntari, copiilor li s-a explicat metoda de pictare pe sticlă, scopul activităţii fiind realizarea unei icoane pe care fiecare să o ducă acasă, ca mărturie a copilăriei inocente trăite în biserică.

Cele mai reuşite icoane vor fi expuse şi într-unul dintre vernisajele din Bacău.

Următoarele întâlniri vor avea ca temă: atelier de mărţişoare, rugăciunea pentru părinţi – atelier brăţări, toate împresurate cu cateheza despre rugăciune.