40 de tineri din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului au participat la ITO 2023

În perioada 31 august- 3 septembrie, la Timișoara, a avut loc a VII-a ediție a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși. Cu această ocazie, 40 de tineri din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului au fost prezenți la eveniment. Momentul deschiderii a avut loc în parcul Rozelor, în prezența Preafericitului Părinte Daniel. Zilele următoare au fost dedicate prelegerilor, fiind alese diferite teme din domeniul teologic, antropologic, moral, istoric sau biblic. Programul s-a axat și pe latura duhovnicească a participanților, în una dintre seri săvârșindu-se slujba de Priveghere cu prezența părinților din Sf. Munte Athos.

 

Sâmbătă, s-a organizat o procesiune în cinstea eroilor căzuți la revoluție. Astfel, cei 3500 de participanți au rostit în Piața Operei rugăciunea Tatăl nostru pentru a rememora momentul din anul 1989, apoi a fost săvârșită slujba Parastasului în fața Catedralei Mitropolitane de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan. Întâlnirea s-a încheiat cu participarea la Sf. Liturghie arhierească, oficiată de un sobor de preoți și ierarhi. La final, torța ITO a fost predată delegației de la București pentru organizarea următoare întâlniri.

În drum spre casă, delegația băcăuană a vizitat Mănăstirea Sâmbăta de Sus, evocând personalitatea pr. Teofil Părăian. Cu acest prilej, tinerii participanți au scris câteva rânduri despre experiența lor la ITO 2023:

Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși a reprezentat pentru mine mai mult decât un eveniment, a fost o experiența spirituală și umană profundă. Am observat diversitatea culturală și lingvistica, am împărtășit experiențe, tradiții, obiceiuri si câte puțin din istoria locului de unde veneam. Am descoperit frumusețea credinței ortodoxe în contextul unei lumi diverse și am găsit liniștea sufleteasca de care toți avem nevoie. Din această experiența, am învățat să mă bucur de lucrurile mici și să întăresc valorile fundamentale ale compasiuni, iubirii și prieteniei intru Hristos.” - Olga Pavel

Experiența avută în aceste trei zile la Timișoara, m-a făcut să realizez că într-o lume zbuciumată, noi, tinerii, avem puterea de a schimba și de a ajuta oamenii să realizeze importanța păstrării și menținerii credinței în Dumnezeu și în Sfânta Biserică care este vie și gata de a ajuta pe oricine va bate la porțile Sale. Tot în această perioadă, am avut parte de experiențe uimitoare alături de oameni noi cu care am creat legături strânse și care împărtășesc aceleași valori morale cu ale mele. Un gând de final ar fi cuvântul  Sf. Ap. și Ev. Ioan: „Dacă ați fi din lume, lumea ar iubi ce este al său; dar pentru că nu sunteți din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea lumea vă urăște      (Ioan, 15:19)” – Matei Paleu.

ITO Timișoara a constat în trăirea de noi experiențe la orice pas, dar mai presus decât orice, a însemnat regăsirea trăirii întru Hristos în fiecare participant, indiferent de zona sa de proveniență. Momentele înălțătoare pe care le-am trăit în Catedrala Mitropolitană a Timișoarei, în timpul Marșului Prieteniei și la deschiderea din Parcul Rozelor m-au făcut să fiu mândră încă o dată de credința ortodoxă, care unește atâția oameni din toate colțurile lumii și devine prin practicanții săi o forță vie a lui Dumnezeu în lumea noastră îndepărtată de credință” – Teea Popescu.

Participarea la ITO a fost, pentru mine, cea mai emoționantă experiență pe care am trăit-o. Este incredibil cum mii de tineri din întreaga lume au venit la Timișoara, spre a se uni în același glas, cuget, în același Duh. Toți vorbeam limba Ortodoxiei, devenind prieteni prin Cuvânt. Comunicam unii cu alții cu inima, transmițând între noi emoții și bucurii. Am înaintat împreună, ținând în mâini steagurile libertății; ne-am ridicat ochii spre cer, strigând din adâncul sufletului: “Hristos în mijlocul nostru! Este și va fi!”. Evenimentul ne-a demonstrat că Ortodoxia nu va muri niciodată, că suntem uniți cu toții, indiferent de țara noastră de aici, de pe pământ. Toți avem aceeași țară, limbă și Familie, pentru Care trebuie să luptăm împreună. Și, așa cum spunea la conferință și Pr. Prof. Stelian Tofană, noi, tinerii, trebuie să devenim de acum misionarii lui Hristos, spre binele lumii. Sunt profund recunoscătoare că am avut ocazia de a participa la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși, care va rămâne în sufletul meu prin mesajul și bucuria împărtășită!” – Ana Alexandrescu

Prelegerile pe care le-am ascultat cu atenție la Timișoara, mi-au deschis ochii în privința gravității problemelor din țara noastră precum traficul de persoane și consumul substanțelor periculoase, constatând, în urma celor auzite, că sufletele care își pierd credința în Dumnezeu se pierd, iar prin El se regăsesc. Sunt recunoscătoare pentru momentele și amintirile create pe parcursul celor 4 zile pline de activități de care m-am bucurat, în urma cărora am învățat niște lecții importante și voi încerca să îi îndemn pe tinerii din generația mea să aibă încredere în Dumnezeu” – Elena Popa.

Participarea la a VII-a ediție a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși s-a realizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

(Vlad Țuțurlan)