Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în perioada 23-28 iulie 2018, la Parohia "Buna Vestire" din Tg. Ocna, s-a desfășurat Școala de vară "Credință, Joc, Creație", ediția a II-a, în parteneriat cu Școala Gimnazială Nr. 1 și Școala Gimnazială nr. 2 din Tg. Ocna.
Sub coordonarea preotului paroh Vasile Ion Panțîru și a doamnei profesor de Religie Ortodoxă, Chiticaru Oana, Școala de vară a avut un program specific după structura taberelor desfășurate pe teritoriul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Cei 230 de copii înscriși, cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani, au fost împărțiți în 9 grupe și au participat la 9 ateliere, zi de zi, astfel încât toți copiii au trecut pe la toate atelierele învățând lucruri noi și atractive. Atelierele au fost susținute de către cadrele didactice de la cele două școli partenere, trezind în sufletele copiilor bucuria, entuziasmul și credința în Hristos: Atelierul de Gastronomie, Atelierul Hand Made, Atelierul de Dezvoltare Personală, Atelierul de Muzică, Atelierul de Pictură, Atelierul de Creație Istorică, Atelierul Protejăm Natura, Atelierul Sportiv.
Implicați în acest proiect au fost 45 de voluntari, cadre didactice și tineri liceeni, care au susținut activitatea școlii zilnic, în intervalul dintre orele 8.00-14.00. În prima zi de școală copiii au fost binecuvântați prin slujba de Tedeum oficiată de către părintele protoiereu Ioan Bărgăoanu și părintele paroh.
Fiecare zi din Școala de vară a început cu rugăciunea de dimineață, intonarea imnului țării, înviorare și cuvânt de folos susținut de preotul paroh Ion Vasile Panțîru.
În fiecare zi copiii s-au bucurat de invitați deosebiți, care le-au deschis orizontul către deprinderi, cunoștințe practice și valorile culturale: Jandarmeria orașului Tg. Ocna, ISUJ Bacău, Poliția Bacău, Compartimentul Prevenție și Serviciul Criminalistică, Poliția Tg. Ocna - Serviciul de Circulație Rutieră, Aliona Vacari (prezentare de ie românească), Radu și Sebastian, doi tineri muzicieni premiați în Olanda la importante festivaluri și concursuri naționale,(vioară și pian).
Suportul material, financiar și logistic pentru buna desfășurare a activității a fost asigurat de către parohie: 5 corturi la puncte de lucru, 20 mese, 40 bănci, hârtie colorată, topuri hârtie, carioci, creioane colorate, foarfece, lipici, aracet, șervețele, perforator, sfoară, blocuri desen, pensoane, culori guașă, lut pentru modelat, capsator, pixuri, lavandă, baloane, mingi, coarde, saci rafie, fluier, linguri lemn, ouă, faină, ulei, lapte praf, stafide, zahăr, biscuiți, cacao, margarină, unt, nuca de cocos, nuci, esențe rom/vanilie, susan, cabanos,telemea, aluat, mănuși de unică folosință, bandă dublu adezivă, produse de igienă, etc.
Zilnic între ateliere, fiecare copil a primit la pauză, covrigi, cornuri, banane, eugenii, biscuiți și apă. La punctul de primire cadrul specializat a asigurat permanența serviciului medical al Școlii de vară. Fiind anul centenar al Marii Uniri de la 1918, copiii au fost conștientizați de importanța momentului istoric învățând și interpretând la Atelierul de Muzică, imnul de stat și cântecul Țara mea-i un colț de rai. Atelierul de creație istorică i-a provocat pe copii să trăiască povestea vie a eroilor neamului nostru prin prezentările power-point și filmulețe cu caracter istoric.
În ultima zi, voia bună, jocul, hora românească și festivitatea de premiere, au fost elementele care au contribuit la sporirea entuziasmului din sufletul copiilor. Toți copiii au fost premiați cu diplome, cu CD-uri (poze si filmulețe din perioada Școlii de vară), o hartă a României Mari personalizată, dulciuri și sucuri.
Numărul mult mai mare de copii participanți și voluntari, față de prima ediție a anului trecut, arată interesul, entuziasmul și implicarea sporită a tuturor care au format o familie și o biserică vie timp de o săptămână. Aprecierile pozitive si mulțumirea părinților precum și a celor care au luat cunoștința de activitatea școlii, sunt garanția faptului că scopul acestui demers cultural, educativ și spiritual a fost atins. (C.O.)