38 de ierarhi au fost prezenți luni în Catedrala Patriarhală pentru a participa la Sfânta Liturghie și Slujba de Te Deum oficiate cu prilejul aniversării a 12 ani de când Preafericitul Părinte Daniel a fost întronizat ca Patriarh al României.
Celor veniți să aducă rugăciuni de mulțumire în acest moment festiv, Patriarhul Daniel le-a urat să primească de la Dumnezeu „bucuria rodirii”.
„Singura bucurie adevărată din lumea aceasta este bucuria rodirii, care vine din osteneală. Să continuăm lucrările bune începute pentru că numai împreună putem să păstrăm Duhul comuniunii, Duhul Sfânt care ne împărtășește iubirea Preasfintei Treimi”, le-a spus la finalul slujbelor Patriarhul ierarhilor prezenți, clericilor, reprezentanţilor autorităților centrale şi locale, personalităţilor vieţii publice și culturale româneşti.
Despre „bucuria rodirii” la aniversarea a 12 ani de patriarhat a vorbit și Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos după slujba de Te Deum.
Înaltpreasfinția Sa a evidențiat realizările Bisericii sub coordonarea Patriarhului Daniel și impactul lor asupra societății.
Între proiectele de impact, ierarhul a menționat construirea Catedralei Naționale, înființarea Centrului de Presă Basilica, înființarea de eparhii și parohii noi în diaspora, activitățile social-filantropice.
Arhiepiscopul Casian a numit Catedrala Națională „un pridvor al cerului pe pământul românesc” și a subliniat dubla ei „misie și semnificație”: „Catedrala unității de credință păstorită de Întâiul Apostol Andrei și Catedrala-memorial pentru jertfele de-a lungul timpului pentru unitatea și demnitatea poporului român”.
Despre Centrul de Presă Basilica, Arhiepiscopul Dunării de Jos a spus că este „o prelungire a Casei lui Dumnezeu, un mod de a prelungi eclesiologia, slujirea liturgică, slujirea educațională, slujirea culturală și slujirea social-filantropică” în casele oamenilor.
Între realizările din cei 12 ani, ierarhul a menționat de asemenea întocmirea Noului Statut de organizare și funcționare al Bisericii Ortodoxe Române, dezvoltarea evenimentului „Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși”, numeroasele pelerinaje, aduceri de sfinte moaște în țară și întâlniri istorice.
Referitor la activitatea Bisericii în Diaspora, Părintele Arhiepiscop a evidențiat faptul că cele aproape 1000 de parohii sunt „centre de cultură, de spiritualitate și de dor ostoit, unde tineri intelectuali lângă vlădicii noștri de excepție, lângă harnicii noștri preoți din diaspora au făcut o punte de har pentru totdeauna între românii de acasă și de pretutindeni”.
Preafericitul Părinte Patriarh i-a mulțumit Arhiepiscopului Casian pentru „cuvintele călduroase” și a subliniat faptul că „este datoria noastră să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate”, motivând celebrarea aniversării de luni prin comuniune euharistică.
Un moment deosebit din Catedrala Patriarhală a fost cel în care doi copii i-au adus Preafericirii Sale flori, urându-i „Să ne trăiești Părinte Patriarh!”.
În continuare, evenimentul aniversar s-a mutat în Sala „Europa Christiana” de la Palatul Patriarhiei, unde au fost prezentate mesaje de felicitare din partea reprezentanților autorităţilor de Stat centrale şi locale, precum și din partea altor instituţii publice. Între aceste mesaje a fost și cel al domnului Marcel Ciolacu, Preşedintele Camerei Deputaţilor, care şi-a exprimat recunoştinţa pentru rolul pe care Biserica îl are în viaţa poporului român în menţinerea unităţii, identităţii, promovarea valorilor morale şi consolidarea păcii sociale: „Cu deosebită onoare şi evlavie, la ceas de mare sărbătoare, îngăduiţi-mi să Vă adresez, Preafericirea Voastră, cele mai alese urări de sănătate, slujire rodnică şi noi împliniri în Sfânta Misiune cu care aţi fost investit. Totodată, Vă asigurăm, de respectul şi deplinul nostru sprijin în amplul proces de edificare a Ortodoxiei Române în noul context european şi internaţional şi ne exprimăm recunoştinţa pentru rolul pe care Biserica îl are în viaţa poporului român în menţinerea unităţii, identităţii, promovarea valorilor morale şi consolidarea păcii sociale. În acest moment de mare aniversare, Vă doresc, Preafericirea Voastră, viaţă îndelungată, sănătate şi împlinirea tuturor măreţelor proiecte pe care le-aţi iniţiat în cea mai înaltă şi Sfântă Menire pe care v-a conferit-o Biserica Ortodoxă Română”.
În după-amiaza zilei va avea loc o ședință a Sfântului Sinod.
Scurtă biografiePatriarhul Bisericii Ortodoxe Române este originar din satul Dobrești, județul Timiș. A fost al treilea copil în familia învățătorului Alexie și Stela Ciobotea, născut pe 22 iulie 1951.
După ce a absolvit studii doctorale de teologie sub coordonarea Părintelui Dumitru Stăniloae la București și apoi sub îndrumarea a doi reputați profesori francezi la Strasbourg, Ilie Ciobotea intra în monahism cu numele Daniel la vârsta de 36 de ani. A îmbrățișat viața monahală în 1987 la Mănăstirea Sihăstria, avându-l ca naș de călugărie pe Părintele Cleopa Ilie.
După trei ani a fost hirotonit arhiereu și a slujit timp de câteva luni ca Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, devenind din 7 iunie 1990 Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.
La Iași a avut numeroase inițiative de succes atât pe plan pastoral și administrativ, dar și academic. De notat sunt demersurile de consolidare şi restaurare a Catedralei mitropolitane din Iaşi, fondarea Centrului de Diagnostic şi Tratament Providenţa. În anul 2008, centrul a devenit primul spital al Bisericii cu o structură avizată de Ministerul Sănătății de 102 paturi.
Din septembrie 2007 este Patriarhul României.
Basilica.ro